Αυτός είναι ο πατροπαράδοτος κλασσικός τρόπος από τις γιαγιάδες στο χωριό για τα Σκιουφιχτά μακαρόνια
Μην χάσετε αυτήν την νοστιμιά!
Μία από τις πιο νόστιμες συνταγές με μακαρόνια δεν θα μπορούσε να μην προερχόταν από την Κρήτη που φημίζεται για τις υπέροχες γεύσεις και μυρωδιές της. Ιδιαίτερα τα σκιουφιχτά μακαρόνια που θα δούμε παρακάτω είναι ένα από τα κατεξοχήν παραδοσιακά φαγητά στην Κρήτη και το αποτέλεσμα η αλήθεια είναι πως μας αφήνει όλους άφωνους.
Μάθετε επίσης ποιος είναι ο μύθος για την κουτάλα και τα μακαρόνια
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε, σαν τις νοικοκυρές στην Κρήτη
Υλικά
Για τα σκιουφιχτά μακαρόνια Κρήτης:
500 γρ. σιουφιχτά ζυμαρικά
3 χωριάτικα λουκάνικα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελ. σκόρδο
2 φλ. ανθότυρο και φέτα (σε μορφή κρέμας)
2 καυτερές πιπερίτσες
1 ώριμη ντομάτα (ψιλοκομμένη)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξινομυζήθρα για το τελείωμα
Τρόπος εκτέλεσης
- Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα του λουκάνικου, χαράζοντάς το και βυθίζοντάς το σε ζεματιστό νερό.
- Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα λουκάνικα σε μικρά καρέ.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο ολόκληρο, τις πιπερίτσες και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα για 2΄ να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για 2΄στη φωτιά.
- Βάζουμε σε μπολ το τυρί.
- Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε.
- Λίγο πριν τα σουρώσουμε, παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό που βράζουν και το ρίχνουμε στο τυρί.
- Ξαναβάζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το λιωμένο τυρί, τη σάλτσα και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει λίγο το τυρί και να γίνει σαν σάλτσα τυριού.
- Αν θέλουμε πιο αραιή τη σάλτσα, κρατάμε επιπλέον και 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για να την αραιώσουμε.
Τρόπος σερβιρίσματος
Σερβίρουμε αμέσως σε ένα πιάτο.
Περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν θέλουμε προσθέτουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
ΠΗΓΗ: Δείτε την συνταγή της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου εδώ