Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ρουμελιώτικη αυγοτυρόπιτα με φέτα και άλλα 5 υλικά έτοιμη σε 30'

Λιώνει στο στόμα!

10 Νοεμβρίου 2022 10:12
Ρουμελιώτικη αυγοτυρόπιτα με φέτα και άλλα 5 υλικά έτοιμη σε 30'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τις χαρακτηριστικότερες ρουμελιώτικες πίτες, η τυρόπιτα με πολλά αυγά (από 5 μέχρι 9), που δίνουν ωραία, ζουμερή υφή στη γέμιση, έντονο χρώμα και πλούσια γεύση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στην τοστιέρα έτοιμη σε 5'.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα για πίτες (κάθε πακέτο περιέχει 8-9 χοντρά φύλλα)
    λιωμένο βούτυρο αγελάδος (ή πρόβειο), για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 9 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 750 γρ. φέτα βαρελίσια, πικάντικη, θρυμματισμένη
  • 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρουμελιώτικη αυγοτυρόπιτα με φέτα και άλλα 5 υλικά έτοιμη σε 30'

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε την αυγόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, τη φέτα, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγο αλάτι, με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε στο ταψί 2 από τα φύλλα, βουτυρωμένα καλά έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Τέλος, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (θα έχουν μείνει 4 ή 5), τα οποία επίσης βουτυρώνουμε το καθένα χωριστά.
  • Κόβουμε το τμήμα των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και φέρνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, τυλίγοντάς τες γύρω γύρω στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Ραντίζουμε την πίτα με λίγο κρύο νερό, τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε ρόμβους και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
  • Σερβίρουμε την αυγόπιτα χλιαρή.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share