Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

"Χατσαπούρι": Μία τυρόπιτα αλλιώς... - Το Γεωργιανό κασερόψωμο

Μια εναλλακτική πρόταση για τυρόπιτα

15 Οκτωβρίου 2022 12:16
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χατσαπούρι, μια παραδοσιακή Γεωργιανή συνταγή για τυρόπιτα που θυμίζει κασερόψωμο, με αφράτη, τραγανή και χρυσαφένια ζύμη, ότι πρέπει και για πρωινό.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Βατρούσκα": Η παραδοσιακή ρώσικη τυρόπιτα με μυζήθρα έτοιμη σε 20'

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1κιλό χωριάτικο τυρί
  • 200γρ. μιξ τριών κίτρινων τυριών ή εναλλακτικά ανθότυρο

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1ποτήρι γάλα (όπου ποτήρι=250ml)
  • ½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2κ.σ. ζάχαρη
  • 2κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 μαγιά ξερή ή νωπή
  • 1κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά
  • ≈ 1κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τέλος θα χρειαστείς και λίγο βούτυρο!

Εκτέλεση

'Χατσαπούρι': Μία τυρόπιτα αλλιώς... - Το Γεωργιανό κασερόψωμο

  1. Σε ενα μεγάλο μπωλ αδειάζουμε το χλιαρό νερό και γάλα
  2. Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να διαλύσουμε τα αβγά
  3. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και το χτυπάμε για λιγάκι
  4. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το αλάτι και αναμυγνύουμε με το σύρμα
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, χέρια ή μίξερ
  6. Όταν γίνει σκήρή η ζύμη τότε το βγάζουμε από το μπωλ και το ζυμώνουμε καλά
  7. Το τοποθετούμε ξανά στο μπωλ, το αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για ≈ 35 λεπτά
  8. Μέχρι να φουσκώσει τρίβουμε το χωριάτικο τυρί στον τρίφτη και το αναμειγνύουμε με το μιξ τυριών ή το ανθότυρο
  9. Βγάζουμε τη ζύμη που φούσκωσε και το ξαναζυμώνουμε
  10. Έπειτα το κόβουμε σε ίσα κομμάτια και το σκεπάζουμε
  11. Παίρνουμε το ένα κομμάτι το ζυμώνουμε λίγο κάνοντας ένα μπαλάκι και ανείγουμε τη ζύμη με το πλάστη και βάζουμε στο κέντρο μπόλικο τυρί. Το κλείνουμε και το περνάμε από πάνω με τον πλάστη
  12. Σε ζεστό τηγάνι βάζουμε τη πίτα και τη ψήνουμε. Όταν ροδοκοκκινίσει τη γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
  13. Και τέλος, μόλις το βγάλουμε το αλείφουμε με βούτυρο.

Καλή όρεξη

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share