Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Ηπειρώτικη κοσμιρή: Παραδοσιακή τυρόπιτα με φέτα, γάλα και άλλα 4 υλικά

Θεσπέσια συνταγή

28 Σεπτεμβρίου 2022 11:12
Ηπειρώτικη κοσμιρή: Παραδοσιακή τυρόπιτα με φέτα, γάλα και άλλα 4 υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ηπειρώτικη κοσμιρή είναι η πιο εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα που μπορείς να φτιάξεις.

Την συναντάμε με πολλά ονόματα όπως ζυμαρόπιτα, αλευρόπιτα ή κασόπιτα και γίνεται με λίγα και απλά υλικά. Γίνεται χωρίς φύλλο, γρήγορα και πανεύκολα και το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο! Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για αφράτη οικονομική τυρόπιτα.

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 650 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φέτα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Ενσωματώνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός.
  • Στη συνέχεια, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί 34 εκ. διαμέτρου.
  • Σπάμε σχεδόν όλη την φέτα, την προσθέτουμε στο χυλό και ανακατεύουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές.
  • Κρατάμε λίγη φέτα για το τέλος.
  • Στην συνέχεια, απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και από πάνω σπάμε την φέτα που περίσσεψε.
  • Τέλος, ψήνουμε στους 200C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.

Φθινοπωρινή απόλαυση: Αφράτη τυρόπιτα με φέτα και τραχανά έτοιμη σε 15'

Το φθινόπωρο έφτασε και οι συνταγές για τυρόπιτα δίνουν και παίρνουν. Αυτή τη φορά το μενού έχει μία παραδοσιακή συνταγή για τυρόπιτα με τραχανά. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για τυρόπιτα του Βαρνάβα.

Υλικά

  • 1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο 700γρ
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 100 γρ. τραχανάς, ξινός αλευρένιος
  • 150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 800 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φθινοπωρινή απόλαυση: Αφράτη τυρόπιτα με φέτα και τραχανά έτοιμη σε 15'

Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να ξανθύνει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα και τα αυγά, ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι (αλάτι όχι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, βουτυρωμένα καλά, το καθένα χωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, καλά βουτυρωμένα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις τυλίγουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να ψηθεί και η πίτα από κάτω.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share