Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Φθινοπωρινή απόλαυση: Αφράτη τυρόπιτα με φέτα και τραχανά έτοιμη σε 15'

Ακαταμάχητη απόλαυση

27 Σεπτεμβρίου 2022 09:43
Φθινοπωρινή απόλαυση: Αφράτη τυρόπιτα με φέτα και τραχανά έτοιμη σε 15'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το φθινόπωρο έφτασε και οι συνταγές για τυρόπιτα δίνουν και παίρνουν. Αυτή τη φορά το μενού έχει μία παραδοσιακή συνταγή για τυρόπιτα με τραχανά. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για τυρόπιτα του Βαρνάβα.

Υλικά

  • 1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο 700γρ
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 100 γρ. τραχανάς, ξινός αλευρένιος
  • 150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 800 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φθινοπωρινή απόλαυση: Αφράτη τυρόπιτα με φέτα και τραχανά έτοιμη σε 15'

Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να ξανθύνει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα και τα αυγά, ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι (αλάτι όχι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, βουτυρωμένα καλά, το καθένα χωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, καλά βουτυρωμένα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις τυλίγουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να ψηθεί και η πίτα από κάτω.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share