Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αγνόπιτες τηγανιού

22 Οκτωβρίου 2013
Αγνόπιτες τηγανιού

Υλικά

Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
25 γρ. μαγιά
2 κ. σ. γάλα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γ. αλάτι
½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
1 φλιτζ. Τσαγ. Νερό χλιαρό

Για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ξινή
7 κ. σ. γάλα
1 κ. σ. μέλι προαιρετικά

Για τη γέμιση 2η
½ κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγ. μάραθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. αλάτι
1/2 κ. γ. πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα σκεύος διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέστε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Αναμείξτε τα πολύ καλά με το χέρι σας και ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας , μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι τρυφερό. Σκεπάστε το με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει τουλάχιστον για 45' - 60'.
2. Εν τω μεταξύ, αδειάστε τη μυζήθρα σ' ένα μπολ και ραντίστε την με το γάλα. Δουλέψτε τα με ένα πιρούνι έτσι, ώστε να μαλακώσει και να γίνει πιο συμπαγής.
3. Αν χρησιμοποιήσετε τη γέμιση με τα χόρτα, την ετοιμάζετε ως εξής: Αδειάστε όλα τα ψιλοκομμένα χορταρικά σ' ένα μπολ. Πασπαλίστε τα με άφθονο αλάτι και τα δουλεύετε ζουλώντας τα με τα χέρια σας να μαραθούν. Βάλτε λίγο ελαίολαδο σε μια κατσαρόλα και τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά. Σουρώστε τα χόρτα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα . Σοτάρετε τα για 8- 10'. Προσθέστε λίγο πιπέρι, ανακατέψτε τα και κατεβάστε τα από την φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
4. Γεμίστε ένα μπολ με άφθονο κρύο νερό. Βουτήξτε μέσα τα χέρια μας και στη συνέχεια πάρτε ένα κομμάτι από τη ζύμη στο μέγεθος ενός μικρού ροδάκινου. Πάντα με βρεγμένα τα χέρια ανοίξτε με τα δάχτυλά σας στο κέντρο μια ευρύχωρη λακκούβα. Βάλτε μια κουταλιά μυζήθρα ή μια κουταλιά γέμιση από χόρτα. Βουτήξτε ξανά τα χέρια σας στο νερό και τραβήξτε τη ζύμη έτσι, ώστε να έρθει να κλείσει μέσα η γέμιση. Γυρίστε το ζυμάρι λίγο στις βρεγμένες παλάμες μας έτσι, ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα.
5. Σε ένα τηγάνι με διάμετρο περίπου 12 - 15 εκ. και βαρύ πάτο ρίξτε ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί. Τότε βάλτε στο κέντρο την μπάλα του ζυμαριού . Πατήστε την πολύ ελαφρά με την παλάμη σας. Έπειτα βρέξτε και πάλι τα χέρια μας με μπόλικο νερό και με τις παλάμες σας σπρώξτε απαλά το ζυμάρι από το κέντρο προς στην περιφέρεια του τηγανιού, μέχρι να απλώσει η πίτα. Μόλις ροδίσει από τη μια πλευρά, τη γυρίζουμε από την άλλη και αφήστε την να ψηθεί για 3-4 λεπτά.
6. Σερβίρετε τις πίτες ζεστές. Αυτές με τη γέμιση τυριού περιχυμένες με μέλι.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share