Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με ελιές και αρμπαρόριζα!

21 Οκτωβρίου 2013
Κολοκυθόπιτα αλμυρή με ελιές και αρμπαρόριζα!

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο
500 γρ. φύλλα χωριάτικα

Για τη γέμιση
1 κιλό ψίχα κολοκύθας κίτρινης
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα φρέσκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 κ.σ. κουάκερ
½ φλιτζάνι τσαγιού ελιές μαύρες καθαρισμένες και κομμένες
500 γρ. ανθότυρο ανάλατο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάξτε τη γέμιση. Κόψτε σε κύβους την ψίχα της κολοκύθας και βάλτε τη να βράσει μέχρι να μαλακώσει με το κλωναράκι της αρμπαρόριζας. Όταν είναι έτοιμη αφήστε τη σε σουρωτήρι να στραγγίσει για 12 ώρες τουλάχιστον, αφαιρώντας το κλωνάρι της αρμπαρόριζας.
2. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίξτε το κρεμμύδι να σοταριστεί. Σε ένα μπολ ρίξτε τη καλά στραγγισμένη κολοκύθα και λιώστε τη με ένα πιρούνι. Προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι, το κουάκερ, τις ελιές, το ανθότυρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί διαστάσεων 40χ30 cm στρώστε τα 4 πρώτα φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο ελαιόλαδο.
4. Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί και στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα 4 φύλλα, αλείφοντας πάλι το καθένα ξεχωριστά με λίγο ελαιόλαδο.
5. Χαράξτε τα φύλλα σε κομμάτια της αρεσκείας σας και ραντίστε με λίγο νερό. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ
Η πίτα μπορεί να γίνει και χωρίς ελιές. Τότε θα διαλέξουμε ένα πιο αλμυρό τυρί όπως μυζήθρα ξερή.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Μπορείτε να ανακατέψετε τον κρόκο ενός αυγού με λίγο ελαιόλαδο και να αλείψετε με το μίγμα, το τελευταίο φύλλο για πιο τραγανό

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share