Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σαραγλί με πραλίνα

21 Οκτωβρίου 2013
Σαραγλί με πραλίνα

Υλικά:
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1½ κιλό φύλλο κρούστας φρέσκο για σιροπιαστά (2 πακέτα)
300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
150 γρ. φρέσκο βούτυρο
50ml ηλιέλαιο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
600 γρ. καρύδια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1lt νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα ξινό
200 γρ. γλυκόζη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΛΙΝΑ
250 γρ. φουντούκια
130 γρ. ζάχαρη
50ml νερό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΡΑΛΙΝΑΣ
200 γρ. κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
500 γρ. κρέµα γάλακτος (35% λιπαρά), σε σαντιγί


Διαδικασία:
Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.

Φτιάξτε το σαραγλί. Λιώστε τα δύο βούτυρα σε ένα κατσαρολάκι. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το ηλιέλαιο. Αλέστε το καρύδι στο µπλέντερ µέχρι να γίνει λεπτοκοµµένο. Βουτυρώστε ένα παραλληλόγραµµο ταψί διαστάσεων 43 x 33 εκ.

Απλώστε 7 φύλλα κρούστας. Ρίξτε επάνω στο πρώτο την καρυδόψιχα. Τοποθετήστε µια λεπτή ξύλινη βέργα στο εσωτερικό του. Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό (όχι σφιχτό). Επαναλάβετε τη διαδικασία µε ένα άλλο φύλλο τοποθετώντας επάνω το προηγούµενο ρολό που έχετε τυλίξει. Συνεχίστε τη διαδικασία µε συνολικά 7 φύλλα. Έπειτα πιάστε τις δύο άκρες, αριστερά και δεξιά, και σπρώξτε τις προς τα µέσα ώστε να σουρώσει το φύλλο. Αφαιρέστε τη βέργα τραβώντας την, κόψτε το ρολό µε κοφτερό µαχαίρι σε 6 κοµµάτια µήκους 4-5 εκ. και τοποθετήστε τα µικρά σαραγλί στο ταψί µε τις κοµµένες πλευρές προς τα επάνω. Βάλτε επάνω στο ταψί ένα σκεύος (π.χ. έναν δίσκο) και πιέστε µε τα χέρια σας τα σαραγλί ώστε να γίνουν οµοιόµορφα. Περιχύστε τα µε το µείγµα βουτύρου. Ψήστε τα στη µεσαία σχάρα για περίπου 20'. Όταν περάσει η ώρα, αδειάστε το περίσσιο βούτυρο σε ένα µπολ. Ξαναβάλτε τα στο φούρνο για άλλα 20΄.

Φτιάξτε το σιρόπι. Σε µια µεσαία κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά. Βράστε για 10΄.

Φτιάξτε την πραλίνα. Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι σε µέτρια φωτιά. Όταν πάρουν βράση, προσθέστε τα φουντούκια και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα εωσότου καραµελώσουν. Προσοχή, στην αρχή θα ζαχαρώσουν. Συνεχίζοντας το ανακάτεµα, η ζάχαρη θα λιώσει και τα φουντούκια θα καραµελώσουν. Απλώστε τα καραµελωµένα φουντούκια πάνω σε µια λαδόκολα και όταν κρυώσουν πολτοποιήστε τα πολύ καλά στο µπλέντερ.

Φτιάξτε την κρέµα πραλίνας. Βάλτε την κουβερτούρα σε µπολ και λιώστε τη για 30΄΄στο φούρνο µικροκυµάτων. Ανακατέψτε τη λιωµένη σοκολάτα µε την πραλίνα. Όταν η θερµοκρασία του µείγµατος φτάσει στους 38- 40 °C (ελέγχοντας µε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής), ενσωµατώστε τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά µε µια σπάτουλα.

Βγάλτε τα σαραγλί από το φούρνο και αµέσως σιροπιάστε µε το σιρόπι ζεστό. Αφήστε τα 1 ώρα να ποτίσουν και να κρυώσουν. Με ένα κορνέ µε µύτη 3 εκ. διακοσµήστε επάνω το κάθε σαραγλί µε την πραλίνα, δηµιουργώντας µικρές ροζέτες στο κέντρο.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share