Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τυροπιτάκια "κατημέρια" με ξινομυζήθρα και μέλι - Ευκολο και γρήγορο αλμυρό σνακ

Τυροπιτάκια σε σχήμα σαλιγκαριού

27 Αυγούστου 2022 13:52
Τυροπιτάκια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα περίφημα "κατημέρια" είναι τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα, που τρώγονται είτε μόνα τους σαν αλμυρό σνακ, είτε με μέλι σαν μια γλυκάλμυρη λιχουδιά. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για σπιτική τυρόπιτα "κουρελόπιτα" με γιαούρτι και μυζήθρα έτοιμη σε 10'.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 1 κιλό ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη

Τυροπιτάκια 'κατημέρια' με ξινομυζήθρα και μέλι - Ευκολο και γρήγορο αλμυρό σνακ

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου), κάνουμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Το χωρίζουμε σε 30 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μικρό μπαλάκι.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο 20 x 10 εκ., πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  • Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια 2-3 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Διπλώνουμε τη μία άκρη του ρολού για να σχηματίσουμε έναν σαλίγκαρο*.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Τηγανίζουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου) σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε τα κατημέρια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share