Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Φτιάχνει «κολασμένα» μπιφτέκια: Το μεγάλο μυστικό με τον κιμά και το τρίψιμο κρεμμυδιού στη σχάρα

Θα θέλετε να το κάνετε συνέχεια!

26 Αυγούστου 2022 17:37
Φτιάχνει «κολασμένα» μπιφτέκια: Το μεγάλο μυστικό με τον κιμά και το τρίψιμο κρεμμυδιού στη σχάρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μπάρμπεκιου αν και αρέσει σε όλους, μπορεί να γίνει αρκετά αγχωτικό και κουραστικό. Πολλές φορές μπορεί να αποτύχει κιόλας, για αυτό και σας βρήκαμε το μυστικό για καλύτερο ψήσιμο στα μπιφτέκια.

Τρίψτε με ένα κρεμμύδι τη σχάρα και ψήστε τα μπιφτέκια ή τις μπριζόλες. Με το κρεμμύδι τα κρέατα σας θα κολλάνε λιγότερο στη σχάρα και εκτός από αυτό, το κρεμμύδι θα δώσει πολύ ωραία γεύση σε ότι και να βάλετε. Μην χάσετε την ευκαιρία. Την επόμενη φορά που θα ψήσετε δοκιμάστε το. Εκτός όμως, από αυτό το μυστικό, δείτε εδώ τι να κάνετε αν σας διαλύονται τα μπιφτέκια.

Ξεχάστε όσα σας έχουν πει: Σε αυτό το σκεύος γίνονται πιο νόστιμα τα μπιφτέκια

Πολλοί από εμάς θα θέλαμε, σίγουρα, να απολαύσουμε ένα ζουμερό και νόστιμο μπιφτέκι, αλλά το ζήτημα είναι το πώς αυτά θα ψηθούν σωστά, ώστε να ικανοποιήσουν τη γεύση μας, ενώ μπορούμε να τα φτιάξουμε ακόμη και χωρίς ψωμί ή βρώμη.

Πώς ψήνουμε, λοιπόν, σωστά τα μπιφτέκια; Στον φούρνο, στα κάρβουνα ή στο τηγάνι; Σύμφωνα με το «Γαστρονόμο» της «Καθημερινής», κάθε λύση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Στο γκριλ για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα

μπιφτεκια-κιμασ-κρεμμυδι-σχαρα-26-8

Ιδανικά ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ του φούρνου. Και λέμε ιδανικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το λίπος που έχει ο κιμάς βοηθά μεν τα μπιφτέκια να μη στεγνώσουν, φεύγει, όμως, κι έτσι το αποτέλεσμα είναι όσο ελαφρύτερο γίνεται. Πώς το κάνουμε; Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα και ακουμπάμε πάνω τα μπιφτέκια ή, αν δεν θέλουμε να τη λερώσουμε, βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (έτσι, όμως, το λίπος θα μείνει).

Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του γκριλ, είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το ψήσιμο τοποθετώντας το ταψί ή τη σχάρα στη μεσαία θέση μέσα στο φούρνο. Έτσι, αν το γκριλ είναι πάρα πολύ δυνατό, τα μπιφτέκια δεν θα «αρπάξουν», ενώ, αν είναι λιγότερο δυνατό, θα ανεβάσουμε στα τελευταία λεπτά του ψησίματος το ταψί ή τη σχάρα πιο ψηλά για να αποκτήσουν την επιθυμητή κρούστα. Καλό είναι να βάλουμε σε πιο χαμηλή θέση μια λαμαρίνα με ελάχιστο νερό. Έτσι, δεν θα λερωθεί ο φούρνος.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε και τις ηλεκτρικές ψηστιέρες ή γκριλιέρες. Ένα μεσαίου πάχους μπιφτέκι δεν θέλει πάνω από 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα θέλει προσοχή

Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε στα κάρβουνα, δεν ξεχνάμε να βάλουμε πάνω στα κάρβουνα την τελευταία στιγμή φρέσκο δεντρολίβανο, λουίζα, δάφνη ή ρίγανη, που δίνουν μια φίνα καπνιστή γεύση στο αποτέλεσμα.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα θέλει πολλή προσοχή, καθότι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορεί τα μπιφτέκια να αρπάξουν γρήγορα και να μείνουν ωμά στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και, όταν χρειαστεί, να σηκώσουμε τη σχάρα από τα κάρβουνα 1 – 2 θέσεις ή να αραιώσουμε τα κάρβουνα από κάτω ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά είναι στην ψησταριά υγραερίου. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευής, διότι κάθε ψησταριά έχει άλλη ισχύ και ως εκ τούτου οι χρόνοι ψησίματος ποικίλλουν. Το ατού αυτού του τρόπου ψησίματος είναι ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση της φωτιάς ανά πάσα στιγμή, μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια καταπώς επιθυμούμε.

Στο τηγάνι για ευκολία

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος ψησίματος, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιο βαρύ, καθώς δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για το λίπος των μπιφτεκιών. Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι (γραμμωτό, αν θέλουμε να αποκτήσουν τα μπιφτέκια μας τις καφετιές γραμμές του καψαλίσματος).

Το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά, αλείφουμε την επιφάνειά του με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5 – 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα και με το πάχος τους και το πώς τα θέλουμε ψημένα.

Στο φούρνο με πατάτες

Μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Προτιμάμε αυτόν τον τρόπο όταν τα φτιάχνουμε με πατάτες ή λαχανικά φούρνου. Επειδή, όμως, δεν θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν, είναι καλύτερα να τα προσθέσουμε στο ταψί στα μισά του ψησίματος ή, αν τα έχουμε βάλει από την αρχή, να τα βγάλουμε εγκαίρως και να συνεχίσουμε με το ψήσιμο των υπόλοιπων υλικών μας, μέχρι να γίνουν και αυτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share