Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τούρτα τιραμισού σοκολάτας με άγλυκο μασκαρπόνε!

18 Οκτωβρίου 2013
Τούρτα τιραμισού σοκολάτας με άγλυκο μασκαρπόνε!

Υλικά:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

140 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
40ml γάλα
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
200ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
100ml λικέρ Kahlua

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ-ΚΑΦΕ
300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. καφέ εσπρέσο, σκόνη
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
400ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
500 γρ. μασκαρπόνε
30 γρ. κακάο σκόνη

Διαδικασία:
Φτιάξτε το σιρόπι, βράζοντας το νερό µε τη ζάχαρη σε µια µέτρια κατσαρόλα για 2΄, σε δυνατή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το λικέρ Kahlua. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου.

Φτιάξτε το παντεσπάνι. Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C. Ανακατέψτε σε ένα µπολ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι και αδειάστε το µείγµα σε ένα τσέρκι διαµέτρου 22 εκ.. Ψήστε το παντεσπάνι για 30΄ στη µεσαία σχάρα. Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το οριζόντια στη µέση.

Φτιάξτε τη µους σοκολάτας-καφέ. Σε µια κατσαρόλα βάλτε την κρέµα γάλακτος, τη ζάχαρη και τον καφέ. Αφήστε να πάρει µια βράση και ρίξτε την καυτή κρέµα πάνω από την ψιλοκοµµένη κουβερτούρα που έχετε βάλει σε µπολ. Ανακατέψτε µε αυγοδάρτη µέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Μόλις κρυώσει ελαφρώς η κρέµα σοκολάτας, αναµείξτε τη απαλά µε τη σαντιγί µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σιλικόνης, µέχρι να έχετε µια αφράτη µους.

Μοντάρετε το γλυκό. Βάλτε το πρώτο παντεσπάνι, βρέξτε το µε το σιρόπι χρησιµοποιώντας πινέλο ζαχαροπλαστικής και ρίξτε τη µισή µους. Με ένα µικρό κουταλάκι βάλτε µικρά µπαλάκια από τυρί µασκαρπόνε διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια. Δεν πειράζει αν είναι οµοιόµορφα τοποθετηµένα. Κρατήστε 200 γρ. µασκαρπόνε για τη διακόσµηση.

Βάλτε το επόµενο παντεσπάνι, βρέξτε µε σιρόπι και τελειώστε µε την υπόλοιπη µους, ισιώνοντας την επιφάνεια µε µια παλέτα ζαχαροπλαστικής ή ένα ίσιο µαχαίρι. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει. Ζεστάνετε ελαφρά το τσέρκι, είτε τρίβοντάς το µε τα χέρια σας είτε χρησιµοποιώντας φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής, και ξεφορµάρετε.

Με µια σακούλα ζαχαροπλαστικής εξοπλισµένη µε στρογγυλή µύτη 10 χιλ., κάντε ροζέτες στην τούρτα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Πασπαλίστε µε κακάο και σερβίρετε.

Tip:Μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια της τούρτας με ψιλοκομμένα φουντούκια. Ταιριάζουν πολύ.

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share