Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα": Κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου)

Έχετε δοκιμάσει ποτέ Κατημέρια Μικρασιάτικα;

21 Αυγούστου 2022 12:36
Πηγή: gastronomos.gr
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μόνο ξινομυζήθρα έχουν αυτά τα υπέροχα πιτάκια, τα κατημέρια, που είναι πασπαρτού. Τρώγονται μόνα τους σαν αλμυρό σνακ, αλλά και με μέλι σαν μια γλυκάλμυρη λιχουδιά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η τυρόπιτα του 10λεπτου: Πανεύκολη εκτέλεση χωρίς φύλλο - Έτοιμη σε 2 κινήσεις

Υλικά

Τεμάχια: 30

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 1 κιλό ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη

Διαδικασία

'Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα': Κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου)

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου), κάνουμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  2. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Το χωρίζουμε σε 30 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μικρό μπαλάκι.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο 20 x 10 εκ., πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  5. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια 2-3 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα και τυλίγουμε σε ρολό.
  6. Διπλώνουμε τη μία άκρη του ρολού για να σχηματίσουμε έναν σαλίγκαρο*.
  7. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Τηγανίζουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου) σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Βγάζουμε τα κατημέρια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Πηγή: gastronomos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share