Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κέικ μήλου με χουρμάδες & καραμέλα!

18 Οκτωβρίου 2013
Κέικ μήλου με χουρμάδες & καραμέλα!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
3 κόκκινα μήλα
Χυμό από ένα λεμόνι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
200 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
200ml γάλα πλήρες
250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. ζάχαρη καστανή
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 αυγά μεσαίου μεγέθους (250 γρ.)
5 γρ. τζίντζερ τριμμένο
5 γρ. κανέλα
3 γρ. γαρίφαλο
3 γρ. μοσχοκάρυδο
1 φασόλι βανίλιας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
1 φλ. τσαγ. καραμέλες βουτύρου
50ml γάλα πλήρες

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
5 γρ. ζάχαρη άχνη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.

Τοποθετήστε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και βουτυρώστε το µε ένα πινέλο.

Φτιάξτε το κέικ. Βάλτε τους ψιλοκοµµένους χουρµάδες και το γάλα σε µια µικρή κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσουν σε µέτρια φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το µείγµα να κρυώσει για 15΄. Αφού κρυώσει, βάλτε το σε ένα µπλέντερ και πολτοποιήστε σε δυνατή ταχύτητα, µέχρι να γίνει πουρές. Βάλτε τον πουρέ στον κάδο του µίξερ.

Προσθέστε το βούτυρο, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το µπέικιν πάουντερ, τα αυγά, τα καρυκεύµατα και τη βανίλια, αφού τη χαράξετε µε ένα µαχαιράκι και ξύσετε το εσωτερικό της µέσα στο µπολ. Χτυπήστε τα υλικά που έχετε στον κάδο µε το σύρµα (εργαλείο του µίξερ), µέχρι να γίνει ένα λείο µείγµα. Κατόπιν ρίξτε το µείγµα µέσα στο ταψί.

Ξεφλουδίστε, κόψτε τα µήλα και βγάλτε τα κουκούτσια. Κόψτε τα σε λεπτές φέτες και ραντίστε τις µε χυµό λεµονιού για να µην κιτρινίσουν.

Απλώστε τις φέτες των µήλων πάνω στο µείγµα, δηµιουργώντας τρεις παράλληλες σειρές. Βάλτε το ταψί στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε για 40΄-50΄. Για να ελέγξετε αν είναι ψηµένο, βυθίστε ένα µαχαιράκι για να δείτε αν βγαίνει καθαρό.

Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε τη µηλόπιτα να κρυώσει µέσα στο ταψί.

Φτιάξτε τη σάλτσα καραµέλας. Βάλτε τις καραµέλες βουτύρου σε µια µικρή κατσαρόλα µαζί µε το γάλα, τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά και ανακατέψτε µε ξύλινη κουτάλα, µέχρι να δηµιουργηθεί µια παχύρρευστη σάλτσα. Κατεβάστε από τη φωτιά.

Πασπαλίστε τη µηλόπιτα µε λίγη ζάχαρη άχνη και περιχύστε µε τη σάλτσα καραµέλας. Κόψτε σε τετράγωνα κοµµάτια και σερβίρετε

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share