Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μπιφτέκια λαχανικών με πικάντικο ρύζι αρωματισμένα με δυόσμο!

18 Οκτωβρίου 2013
Μπιφτέκια λαχανικών με πικάντικο ρύζι αρωματισμένα με δυόσμο!

Υλικά
2 μικρές πατάτες
1 φλιτζάνι τριμμένες κορυφές (στη χοντρή σκάλα του τρίφτη ) από κουνουπίδι
Το χυμό από μισό λεμόνι
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
1 ξερό κρεμμύδι
3 μεγάλα κολοκύθια
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι κολίανδρο
2 αυγά
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για το ρύζι
2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καυτερό
4 σταγόνες ταμπάσκο
½ ποτήρι κρασί λευκό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
10 φύλλα δυόσμο
6 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
Για τη σάλτσα δυόσμου
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 ματσάκι δυόσμο
Χυμό από ένα πορτοκάλι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένετε τις πατάτες, τις τρυπάτε με ένα μαχαίρι για να ψηθούν πιο γρήγορα, τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε φούρνο στους 200 c' για 30'. Όταν έιναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζετε και τις τρίβετε στο τρίφτη στο χοντρό.
2. Τρίβετε τα κολοκύθια με τον τρίφτη στο χοντρό. Βάζετε αλάτι και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι για 30'
3. Τρίβετε το κουνουπίδι στο ίδιο σχήμα, στύβετε το χυμό του λεμονιού ρίχνετε και λίγο αλάτι και αφήνετε να μαριναριστούν για 15'.
4. Τρίβετε τα καρότα στο ίδιο σχήμα.
5. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ρίχνετε σε μια μπασίνα μαζί με το τριμμένο καρότο. Στραγγίζετε καλά το κουνουπίδι και το κολοκύθι, και προσθέτετε στη μπασίνα μαζί με τις πατάτες, τα αυγά, την πάπρικα, το δυόσμο και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. τα ζυμώνετε και παράλληλα ρίχνετε και τη φρυγανιά μαζί με το μισό αλεύρι. Όταν πλάθετε σε μπιφτέκια τα χωρίζετε σε 8 μέρη και κάνετε 8 μπιφτέκια τα οποία τα αλευρώνετε με το υπόλοιπο αλεύρι.
6. Φτιάχτε το ρύζι: Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές ψιλοκομμένα σε χαμηλή φωτιά για 2' λεπτά. Σβήνετε με κρασί, προσθέτετε το ρύζι, το μπούκοβο, το ταμπάσκο και το ζωμό. Μαγειρεύετε για 20' περίπου έως ότου έχουν μείνει ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα και το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο. Προσθέτετε το δυόσμο ψιλοκομμένο και αφήνετε κλειστή την κατσαρόλα με καπάκι εκτός φωτιάς μέχρι αν σερβίρετε, για να απορροφήσει και τα τελευταία υγρά.
7. Φτιάχτε τη σάλτσα: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ εκτός από το λάδι και δουλεύετε. Όταν έχουν πολτοποιηθεί ρίχνετε το λάδι σιγά-σιγά.
8. Ψήνετε τα μπιφτέκια αφού τα έχετε αλευρώσει σε αντικολιτικό τηγάνι με λίγο λάδι, έως ότου χρυσαφίσουν. 4' από κάθε πλευρά περίπου
9. Σερβίρετε μαζί με το ρύζι και τη σάλτσα δυόσμου.
Συχνά λάθη: Να μην έχετε στραγγίσει καλά τα κολοκύθια και να λασπώσει η ζύμη. Σε αυτή τη περίπτωση προσθέστε και άλλο αλεύρι.

Συμβουλή: Μπορείτε να το κάνετε και χωρίς το αυγό για νηστίσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share