Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μόνο η γιαγιά τα ήξερε: Τα 5 μυστικά για ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια

«Λιώνουν» στο στόμα!

12 Αυγούστου 2022 15:32
Μόνο η γιαγιά τα ήξερε: Τα 5 μυστικά για ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχουμε ξαναμιλήσει για συνταγές που ενώ είναι από τις πιο διαδεδομένες και κλασικές, στην πράξη μοιάζουν «παζλ» για δυνατούς λύτες. Ένα πιάτο μπιφτέκια με πατάτες είναι ένα από αυτά και το ζητούμενο είναι κατά κύριο λόγο να καταλήξετε με ένα αφράτο, ζουμερό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα μυστικά που ήξερε μόνο η γιαγιάς μας και μπορούν να απογειώσουν το κρέας μας;

Τα μυστικά της συνταγής

Προετοιμάστε τις πατάτες και βάλτε τις στο φούρνο να ψήνονται, ενώ πλάθετε τα μπιφτέκια. Ενα από τα πιο σημαντικά τρικ της συνταγής είναι να μη βάλετε μπιφτέκια και πατάτες μαζί στον φούρνο, καθώς δεν χρειάζονται τον ίδιο χρόνο προκειμένου να ψηθούν. Επίσης, «καθίστε» τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες, ώστε να μην «πανιάσουν» από την υγρασία κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

Το Α και το Ω για το ιδανικό αποτέλεσμα στη συνταγή είναι φυσικά ο κιμάς. Εμείς επιλέξαμε δύο ειδών κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, για να δώσουμε πιο αφράτη γεύση. Σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, ζητήστε από τον χασάπη σας ελιά, που έχει τόσο-όσο λίπος. Η λιπαρότητα στον κιμά είναι σημαντική για να πετύχει η συνταγή.

Το επόμενο βήμα και αναπόσπαστο συστατικό στο μπιφτέκι είναι το ψωμί. Αποφύγετε το ψωμί του τοστ ή την τριμμένη φρυγανιά και ακολουθήστε τον πατροπαράδοτο δρόμο. Βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, στυμμένο καλά, και θα δείτε πόσο θα προσθέσει το υλικό αυτό στην υφή των μπιφτεκιών.

Αν στην περίπτωση του ψωμιού πρέπει να ακολουθήσετε την παράδοση, καλό είναι να αποφύγετε τη συμβουλή των… παλιών αναφορικά με το αυγό στη συνταγή. Οι νοικοκυρές ορκίζονται πως είναι απαραίτητο, όμως το μόνο που θα πετύχετε είναι να σφίξει ο κιμάς και να χάσει την αφράτη του υφή.Tέλος, πριν βάλετε τα μπιφτέκια στο φούρνο κάντε μια λακκούβα στο κέντρο τους με το δάχτυλο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα «σουρώσουν» και δεν θα γίνουν μπάλα.

μπιφτεκια-συνταγη-12-8

Υλικά

  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • ½ κιλό κιμάς χοιρινός
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 2 τομάτες τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμενο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αν θέλουμε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πατάτες, ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά, πριν προσθέσουμε τα μπιφτέκια

Βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε, χωρίς να παραζυμώσουμε τα υλικά μας

Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια στο μέγεθος της παλάμης. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βάζουμε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο τους

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share