Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μπριός με κρέμα!

17 Οκτωβρίου 2013
Μπριός με κρέμα!

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΙΟΣ

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
45ml γάλα πλήρες αγελαδινό, ζεστό
3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.)
140 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, κομμένο σε κομμάτια
7 γρ. μαγιά νωπή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
5ml νερό

ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
240ml γάλα πλήρες αγελαδινό
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (60 γρ.)
10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. κορν φλάουρ
7ml ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιού
40 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
100ml κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φτιάξτε το µπριός. Σε ένα µικρό µπολ βάλτε το ζεστό γάλα και τη µαγιά. Αφήστε τη για µερικά λεπτά και ανακατέψτε µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να διαλυθεί τελείως. Βάλτε στον κάδο του µίξερ το αλεύρι, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και ανακατέψτε τα µε το γάντζο (εξάρτηµα του µίξερ). Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε τα για 1΄ σε χαµηλή ταχύτητα, καθαρίζοντας τα τοιχώµατα του κάδου µε µια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέστε τη µαγιά και συνεχίστε το χτύπηµα για 5΄. Σταµατήστε το µίξερ, καθαρίστε τα τοιχώµατα και το γάντζο από τη ζύµη και ανακατέψτε για ακόµα 5΄. Ξεκινήστε να προσθέτετε λίγα κοµµάτια βουτύρου σταδιακά, ανακατεύοντας για 1΄ έπειτα από κάθε προσθήκη. Όταν έχετε προσθέσει όλο το βούτυρο, ανακατέψτε για ακόµα 10΄. Αποσύρετε τον κάδο από το µίξερ βάλτε τη ζύµη σε ένα µεγάλο µπολ, σκεπάστε το µε διάφανη µεµβράνη και βάλτε το σε ένα ζεστό µέρος για 2-3 ώρες µέχρι να διπλασιαστεί η ζύµη σε όγκο. Κατόπιν αρχίστε να δουλεύετε τη ζύµη απαλά. Με µια σπάτουλα σιλικόνης ξεκινήστε κυκλικά να γυρνάτε τις άκρες της ζύµης προς τα µέσα, διπλώνοντας. Σκεπάστε το µπολ καλά µε διάφανη µεµβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Ψήστε το µπριός. Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Στρώστε σε ένα τετράγωνο ταψί διάστασης 25 εκ. αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και βάλτε επάνω τη ζύµη, πατώντας τη µε τα χέρια σας για να φτιάξετε ένα κύκλο διαµέτρου 22 εκ. και ύψους περίπου 2 εκ. Αφήστε τη ζύµη για 1 ώρα σε ζεστό µέρος να φουσκώσει. Χτυπήστε σε ένα βαθύ πιάτο το αυγό µε το νερό µε έναν αυγοδάρτη και αλείψτε το µπριός µε ένα πινέλο. Ψήστε το στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 12΄-15΄, µέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσό χρώµα. Κατόπιν αποσύρετε το ταψί από το φούρνο και βάλτε αµέσως το µπριός σε µια σχάρα για να κρυώσει.

Φτιάξτε τα ψίχουλα της επικάλυψης. Βάλτε το βούτυρο σε ένα µικρό µπολ, προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη και πιέστε τα µε ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε µε τα χέρια σας δηµιουργώντας µικρά και µεγάλα ψίχουλα. Βάλτε το µείγµα στο ψυγείο.

Φτιάξτε την κρέµα. Βάλτε σε ένα µπολ την κρυσταλλική ζάχαρη µε τους κρόκους και χτυπήστε τα µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατέψτε µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε το γάλα σε µια µεσαία κατσαρόλα και βάλτε τη σε χαµηλή φωτιά να σιγοβράσει. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα στο µείγµα ζάχαρης-αυγών ανακατεύοντας γρήγορα µε έναν αυγοδάρτη για να µην ψηθούν τα αυγά. Αδειάστε το µείγµα στην κατσαρόλα και βάλτε το σκεύος σε χαµηλή φωτιά, αναµειγνύοντας συνεχώς µε τον αυγοδάρτη µέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το µείγµα να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέστε το βούτυρο, το ανθόνερο πορτοκαλιού και το τσέρι και ανακατέψτε µε µια σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε την κρέµα σε ένα µπολ αφήστε τη να κρυώσει για λίγο και στη συνέχεια σκεπάστε το µπολ µε διάφανη µεµβράνη και βάλτε το στο ψυγείο µέχρι να κρυώσει τελείως η κρέµα. Σε ένα µπολ βάλτε την κρέµα γάλακτος και χτυπήστε τη µε έναν αυγοδάρτη µέχρι σχηµατιστούν µαλακές κορυφές στην επιφάνειά της. Βγάλτε από το ψυγείο το µπολ µε την κρέµα, προσθέστε τη µισή χτυπηµένη κρέµα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης, µέχρι να αραιώσει λίγο η κρέµα. Προσθέστε και την υπόλοιπη κρέµα γάλακτος και ανακατέψτε µέχρι να έχετε µια λεία κρέµα.

Μοντάρετε το µπριός. Με ένα πριονωτό µαχαίρι, κόψτε το µπριός οριζόντια στη µέση. Τοποθετήστε σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος το κάτω κοµµάτι του µπριός, απλώστε από πάνω την κρέµα και τοποθετήστε από πάνω απαλά το καπάκι του µπριός. Πασπαλίστε µε τα ψίχουλα και σερβίρετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share