Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τυρόπιτα «ξεσκέπαστη»: Η ιδανική επιλογή για το Σαββατοκύριακο!

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

16 Ιουλίου 2022 17:07
Τυρόπιτα «ξεσκέπαστη»: Η ιδανική επιλογή για το Σαββατοκύριακο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολυδουλεμένη, αγαπητή συνταγή με πολλές παραλλαγές η ξεσκέπαστη τυρόπιτα είναι σίγουρα πως θα σας ξετρελάνει. Είναι η ιδανική επιλογή για το Σαββατοκύριακο!

Υλικά

  • 300γρ. φύλλο για πίτες
  • 250γρ. φέτα τριμμένη
  • 150γρ. μυζήθρα φρέσκια, τριμμένη
  • 5 αβγά
  • ½ φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη + 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αβγό ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι γάλα, για το άλειμμα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

τυροπιτα-συνταγη-16-7

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε τα φύλλα της πίτας σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας να εξέχουν από τις άκρες του και τα αλείφετε ενδιάμεσα με τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα στρώνετε πάνω από τα φύλλα. Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν από τις άκρες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα χοντρό τοίχωμα στις άκρες του ταψιού.

Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα και την πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα και να ροδίσουν τα φύλλα της.

Τυρόπιτα με γάλα: Τραγανή και πεντανόστιμη - Έτοιμη σε 30'

Η τυρόπιτα με γάλα είναι μία διαφορετική εκδοχή της τυρόπιτας, για την οποία απαιτείται περισσότερος χρόνος για την παρασκευή της, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και θα ικανοποιήσει μέχρι και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη.

Πρόκειται για μία πεντανόστιμη αλμυρή συνταγή, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, ιδανική λύση για όλα τα γεύματα της ημέρας.

Υλικά

  • 500 ml νερό
  • 125 ml σπορέλαιο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 850 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ βούτυρο
  • Φέτα
  • 350 ml γάλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη ζύμη για την τυρόπιτα μας. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Δουλεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη.

Στην συνέχεια, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Έπειτα και αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια, τα οποία ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλα. Κάνουμε 3 τετράδες με πολύ αλεύρι ανάμεσα στα φύλλα, για να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους. Τέλος, ανοίγουμε τις τετράδες σε φύλλα με διάμετρο περίπου 36 εκατοστά.

Συνεχίζουμε και βουτυρώνουμε ένα ταψί 36 εκατοστών και τοποθετούμε στην βάση του αντικολλητικό χαρτί.

Έπειτα, τοποθετούμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε από πάνω σπασμένη φέτα. Κατόπιν, καλύπτουμε με ένα φύλλο ακόμα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι το προτελευταίο φύλλο.

Όταν φτάσουμε στο προτελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουμε και μετά βάζουμε το τελευταίο φύλλο (δεν βάζουμε φέτα).

Βουτυρώνουμε καλά την πίτα μας και κόβουμε σε κομμάτια.

Στην συνέχεια, ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά.

Μετά την βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε το γάλα, όπως φαίνεται και στο βίντεο. Κατόπιν, συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι η τυρόπιτα μας να ροδίσει.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share