Τυρόπιτα ολικής άλεσης με γιαούρτι, φέτα και δυόσμο έτοιμη σε 20'
Η απόλυτη καλοκαιρινή πίτα
13 Ιουλίου 2022 07:55
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Η τυρόπιτα είναι ένα ανεξάντλητο έδεσμα που συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές είτε σε ζύμη, είτε σε γέμιση. Ιδιαίτερα τα καλοκαιρία αγαπάμε να τρώμε τυρόπιτες πιο light χωρίς σφολιατένιο φύλλο και πολλά λιπαρά υλικά. Μία τέτοια πρόταση είναι και η συνταγή που ακολουθεί. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για την αναοιχτή μανιάτικη τυρόπιτα.
Τι θα λέγατε για μια τυρόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης και γέμιση από φέτα γιαούρτι και δυόσμο; Εμάς μας μύρισε, ήδη, καλοκαίρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά 400 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30΄.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν, ρίχνουμε τα τυριά, το γιαούρτι, τον δυόσμο και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά (να μη διαλυθεί εντελώς η φέτα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Στρώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. από το χείλος του.
Απλώνουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων.
Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε σε τρίγωνα και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για 45-50΄μέχρι να ψηθεί το φύλλο πάνω-κάτω.