Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Εύκολη τυρόπιτα: Μια συνταγή από τον Πόντο με φύλλα περέκ – Θα πάθουν πλάκα μικροί και μεγάλοι

Υπέροχη!

22 Ιουνίου 2022 09:12
Εύκολη τυρόπιτα: Μια συνταγή από τον Πόντο με φύλλα περέκ – Θα πάθουν πλάκα μικροί και μεγάλοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τυρόπιτα είναι ένα από τα πιο ταπεινά αλλά αγαπημένα φαγητά στην ελληνική κουζίνα. Αυτό το φαγητό που αγαπάμε όλοι έχει χιλιάδες παραλλαγές. Κάποιοι θέλουν την τυρόπιτα τους με φύλλο κρούστας άλλοι με σφολιάτα ή ζύμη.

Εννοείται ότι μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι μάλλον ο πιο αχτύπητος συνδυασμός. Η τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει γεύμα, πρωινό, σνακ ή βραδινό. Όπως κι αν την προτιμάτε. Αλλά πάντα είναι πιο ωραία όταν τρώγεται ζεστή.

Έδω θα δείτε την τυρόπιτα με φύλλα περέκ, η οποία είναι μια από τις πιο νόστιμες, τραγανές και light εκδοχές. Τα περέκ είναι παραδοσιακά φύλλα του Πόντου τα οποία μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με deli προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά.

Στη συγκεκριμένη πανεύκολη τυρόπιτα τα φύλλα είναι αυτά που δίνουν ένα άκρως τραγανό αποτέλεσμα και το ταψί αδειάζει χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Εύκολη τυρόπιτα: Μια συνταγή από τον Πόντο με φύλλα περέκ – Θα πάθουν πλάκα μικροί και μεγάλοι

Αναλυτικά η συνταγή για μια εύκολη τυρόπιτα από τον Πόντο

Υλικά για την τυρόπιτα:

  • 8 φύλλα περέκ
  • 200 γρ. μαλακιά φέτα σε κομματάκια
  • 100 γρ. μυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο light ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Bρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω. Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως την ομελέτα) από την άλλη πλευρά -μπορείτε και με τη βοήθεια ενός πιάτου.
  • Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε. Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμε. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.
  • Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι (όσο προλαβαίνουμε) και σερβίρουμε.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share