Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αρωματική και κρεμώδης τυρόπιτα με δυόσμο έτοιμη στο τσακ μπαμ

Απολαυστική γεύση!

26 Μαΐου 2022 08:06
Αρωματική και κρεμώδης τυρόπιτα με δυόσμο έτοιμη στο τσακ μπαμ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κριτσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας με δυόσμο; Είναι με 3 είδη τυριών και παρασκευάζεται πανεύκολα. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για εύκολη τυρόπιτα με ελαιόλαδο και γάλα.

Υλικά

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • μαυροκούκι και σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. «φέτα» light
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. αλειφώδες ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει)
  • 2 αυγά για τη γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αρωματική και κρεμώδης τυρόπιτα με δυόσμο έτοιμη στο τσακ μπαμ

Διαδικασία

  • Σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε).
  • Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη.
  • Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 180° C.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα.

Πηγή: gastronomos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share