Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πελοποννησιακή τυρόπιτα με παραδοσιακή μυζήθρα και γάλα

Ζουμερή και λαχταριστή

16 Μαΐου 2022 09:53
Πελοποννησιακή τυρόπιτα με παραδοσιακή μυζήθρα και γάλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια παραδοσιακή συνταγή για τυρόπιτα από τη Πελοπόννησο με παραδοσιακό φύλλο αέρος, φέτα και μυζήθρα, ένα τυρί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Με την ευκαιρία, να σας θυμίσουμε τη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα με κρέμα φέτας και γιαουρτιού.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό, κατά προτίμηση για τσουρέκι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα
  • 540-550 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση

  • 3 αυγά
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (ή μισό μισό με κατσικίσιο γάλα)
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 300 γρ. νωπή μυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • αλάτι (με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πελοποννησιακή τυρόπιτα με παραδοσιακή μυζήθρα και γάλα

Εκτέλεση

Ζύμη και φύλλα

  • Για τη ζύμη της τυρόπιτας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις 2 κουτ. σούπας λάδι και το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι τα υλικά να ενωθούν.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη για τη τυρόπιτα – δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.
  • Τη βάζουμε σε μπολ που λαδώνουμε με λίγο καλαμποκέλαιο, αλείφοντας παράλληλα και την ίδια τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε εκεί το ζυμάρι.
  • Αρχίζουμε να το διπλώνουμε προς το κέντρο του, πλάθοντάς το σε μπάλα, και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.

Γέμιση

  • Για τη γέμιση της τυρόπιτας, σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, το ελαιόλαδο και την κρέμα γάλακτος (ή το μείγμα της με γάλα).
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τυριά, προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Πίτα

  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη-βέργα σε μεγάλο στρογγυλό και λεπτό φύλλο, διαμέτρου σχεδόν 50 εκ.
  • Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες να εξέχουν από το σκεύος.
  • Με τα δάχτυλά μας το τσαλακώνουμε ελαφρά, προσέχοντας να μη σκιστεί.
  • Ραντίζουμε το φύλλο στο ταψί με το μισό μείγμα αυγών και από πάνω απλώνουμε το μείγμα τυριών, ισιώνοντάς το ομοιόμορφα.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Το τσαλακώνουμε κι αυτό ελαφρά.
  • Φέρνουμε τις άκρες των δύο φύλλων προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα στεφάνι γύρω από την πίτα.
  • Τρυπάμε το φύλλο της τυρόπιτας με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί, σε αρκετά σημεία, και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share