Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα "κασιάτα": Η περίφημη πίτα του Μετσόβου που παρασκευάζεται μόνο με 5 υλικά

Παραδοσιακή ελληνική τυρόπιτα

6 Μαΐου 2022 07:59
Τυρόπιτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια πλούσια πίτα, με ιδιαίτερη τεχνική στην παρασκευή και βασικό συστατικό της τη φέτα, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της. Παράλληλα, δείτε τη λαχταριστή μελοτυρόπιτα που είναι έτοιμη σε 15'.

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250-300ml νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
  • 250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μίγμα τους μισό-μισό
  • 1 πρέζα αλάτι

Τυρόπιτα 'κασιάτα': Η περίφημη πίτα του Μετσόβου που παρασκευάζεται μόνο με 5 υλιά

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μικρή λεκάνη βάζετε το αλεύρι, σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ. Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού. Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το μίγμα τους.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.
  • Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μίγμα τους και ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).
  • Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να ψηθεί μέχρι το κέντρο και να γίνει τραγανή.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share