Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τέλειες πατάτες φούρνου τραγανές σαν τηγανιτές με ένα απλό κολπάκι

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

28 Απριλίου 2022 13:46
Τέλειες πατάτες φούρνου τραγανές σαν τηγανιτές με ένα απλό κολπάκι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα μικρό μυστικό μαγειρικής θα σε… γλυτώσει από τα περιττά λίπη. Σαφώς η γεύση της τηγανιτής πατάτας είναι μοναδική και αναντικατάστατη! Οι πατάτες φούρνου όμως, είναι μια πολύ πιο υγιεινή και εξίσου γευστική πρόταση, πόσο μάλλον όταν γίνονται τόσο τραγανές όσο οι τηγανιτές. Επίσης, δείτε την συνταγή για μαρινάτες πατάτες φούρνου με φυστικοβούτυρο.

Να τι πρέπει να κάνεις για σούπερ τραγανές πατάτες φούρνου:

  • Πριν βάλεις το ταψί στο φούρνο, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά πρόσθεσε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.
  • Όταν βγει το φαγητό από το φούρνο, δεν θα καταλάβει κανείς το μικρό μυστικό σου για τραγανές πατάτες.

Τέλειες πατάτες φούρνου

Τα μυστικά των καλύτερων σεφ: Έτσι θα φτιάξετε τις τέλειες πατάτες φούρνου

Σε ποιον δεν αρέσουν οι πατάτες φούρνου; Είναι ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τις τρώνε και σαν σνακ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μυστικά για να κάνετε τις πατάτες σας ακόμα πιο νόστιμες. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να τις πετύχετε.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε την συνταγή για ψητές πατάτες με σκόρδο και δεντρολίβανο.

Η πατάτα

Είναι σημαντικό να διαλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία πατάτας προκειμένου να πετύχουμε την τέλεια υφή.

Ξεκινάμε με κρύο νερό

Το να ξεκινήσουμε το βράσιμο σε κρύο και όχι από ήδη βραστό νερό είναι πολύ σημαντικό για να βράσουν ομοιόμορφα. Αυτό, επίσης, μας εξασφαλίζει ότι όταν ψηθούν στον φούρνο, δεν θα λιώσουν οι γωνίες τους.

Καλά αλατισμένο νερό

Οι πατάτες θα απορροφήσουν το καλά αλατισμένο νερό προτού αρχίσουν να μαγειρεύονται. Η αλληλεπίδραση του αλατιού με το άμυλο είναι που τις κάνει έξτρα τραγανές.

Τις κρυώνουμε προτού μπουν στον φούρνο

Το να αφήσουμε τις πατάτες να κρυώσουν μετά το βράσιμο και πριν από το ψήσιμο στον φούρνο είναι πολύ σημαντικό προκειμένου όταν μπουν στο λίπος, να γίνουν τραγανές απ’έξω και βελούδινες από μέσα. Με την έντονη γεύση του το λίπος πάπιας θα δώσει στις πατάτες πολύ ιδιαίτερη αλμυρή και «κρεατένια» αίσθηση. Τινάζοντας τις πατάτες στο σουρωτήρι μετά το βράσιμο, επιτυγχάνουμε να δώσουμε στο υλικό μας μεγαλύτερη και πιο φιλόξενη επιφάνεια, ώστε να υποδεχτεί το νόστιμο λίπος.

Τα μυστικά των καλύτερων σεφ: Έτσι θα φτιάξετε τις τέλειες πατάτες φούρνου

Η συνταγή

Υλικά για 4 άτομα

  • 1,5 κιλό πατάτες καθαρισμένες,κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 200 γρ. λίπος πάπιας ή φρέσκο βούτυρο
  • νιφάδες θαλασσινού αλατιού

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο, καλά αλατισμένο νερό. Σε χαμηλή θερμοκρασία, τις φέρνουμε αργά σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε κι άλλο τη φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8’, μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν μόλις να μαλακώνουν. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και τις ανακινούμε ελαφρά, ίσα για να στρογγυλέψουν οι άκρες τους. Τις αλατίζουμε γενναιόδωρα, τις βάζουμε σε έναν δίσκο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα, βάζουμε το λίπος πάπιας σε ένα μεγάλο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο για 20’. Μόλις ζεσταθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε προσεκτικά μέσα και τις πατάτες, φροντίζοντας να καλυφθούν όλες με το λίπος.
  • Τις βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40΄, μετά τις αναποδογυρίζουμε και τις ψήνουμε και από την άλλη μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή. Τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Vegan εκδοχή

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λίπος πάπιας με φυτικό λάδι.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share