Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παρεξηγημένα όσπρια: Αυτό είναι το πάμφθηνο υλικό που χρειάζεται για να μαγειρευτούν σωστά

Δεν είχαμε ιδέα!

9 Απριλίου 2022 14:51
Παρεξηγημένα όσπρια: Αυτό είναι το πάμφθηνο υλικό που χρειάζεται για να μαγειρευτούν σωστά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα όσπρια είναι τόσο θρεπτικά που πρέπει να τα καταναλώνετε χειμώνα-καλοκαίρι. Αν ωστόσο έχετε βαρεθεί να τα καταναλώνετε σούπα μπορείτε να τα απολαμβάνετε σαλάτα ή πλακί στον φούρνο με ντομάτα, πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Δείτε λοιπόν μερικά μυστικά για να τα μαγειρέψετε με επιτυχία.

Με την ευκαιρία δείτε τη συνταγή για ζουμερά νηστίσιμα μπιφτέκια οσπρίων με πατάτες στο φούρνο.

Όλα τα όσπρια θέλουν 10 με 15 ώρες μούλιασμα, εκτός από τη φακή και τη φάβα που τους αρκεί ένα 2ωρο για να μουλιάσουν.

Υπολογίζετε ½ φλιτζάνι όσπρια για κάθε μερίδα φαγητού.

Όταν τα κάνετε σούπα υπολογίστε τριπλάσιο σε ποσότητα νερό από τα όσπρια. Με άλλα λόγια για 1 μερίδα φαγητό βάζετε ½ φλιτζάνι όσπρια και 1½ φλιτζάνι νερό.

Ρίχνετε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος γιατί όταν το ρίχνετε από την αρχή ξεφλουδίζει και ανοίγει τα όσπρια.

Η σόδα μπορεί να κάνει τα όσπρια πιο εύπεπτα και βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη B1 των οσπρίων.

Αν αλλάζετε επίσης συχνά το νερό κατά το μούλιασμα, τότε πετάτε και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους που διαλύονται σε αυτό.

όσπρια γίγαντες

Μία λύση που θα σε σώσει: Μην ξαναφάς φακές αν δεν κάνεις πρώτα αυτό το μικρό κόλπο!

Τα όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές για τον οργανισμό μας. Μπορεί να μην μας αρέσουν ιδιαίτερα και να μην τα προτιμάμε, αλλά θα έπρεπε να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας καθώς κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας. Ένα από αυτά, οι φακές, είναι ένα φαγητό αρκετά δημοφιλές στα σπίτια μας.

Βέβαια, μερικές φορές όταν τρώμε φακές, μετά αισθανόμαστε μια αδιαθεσία και ίσως στομαχικές διαταραχές.

Δείτε επίσης: Το απόλυτο κόλπο για να μαλακώσετε τα όσπρια πριν το μαγείρεμα

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό όμως, ειδικά με τις φακές;

Από ότι φαίνεται οι φακές, στον εξωτερικό τους φλοιό, περιέχουν κάποια μη θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να μην αφήνουν την πέψη του οργανισμού να γίνει κανονικά.

φακές κόλπο

Γι’ αυτό ίσως δεν μπορείς να χωνέψεις το συγκεκριμένο φαγητό.

Υπάρχει όμως λύση. Το κόλπο είναι να μουλιάσεις τις φακές πριν το μαγείρεμα. Το μούλιασμα εξουδετερώνει αυτά τα μη θρεπτικά συστατικά.

Πώς θα το κάνεις αυτό; Βάλε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τις φακές και κάλυψέ τες με κρύο νερό. Επειδή οι φακές είναι ένα μικρό όσπριο, αρκούν 2-4 ώρες μούλιασμα. Στη συνέχεια, στράγγιξε το νερό και ξέπλυνε πάλι τις φακές γρήγορα με φρέσκο, κρύο νερό και είναι έτοιμες να τις μαγειρέψεις.

Οι φακές είναι ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που μας κάνει καλό, οπότε ίσως πρέπει να σταματήσουμε να τις... αποφεύγουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share