Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Η τέχνη του κεφτέ – Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος!

Απολαύστε τα!

25 Μαρτίου 2022 18:33
Η τέχνη του κεφτέ – Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος ο κεφτές!

Είναι το εθνικό μας σνακ και ένα από τα πρώτα φαγητά που συνδέσαμε με το τάπερ.

Ο τηγανητός κεφτές κάνει στόματα να ανοίγουν, μάτια να κλείνουν από απόλαυση και πιρούνια να δίνουν μάχη για τον τελευταίο. Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά του.

Τον βλέπουμε να κυκλοφορεί σε παιδικά πάρτι, αλλά και σε κυριακάτικα τραπέζια. Τρώγεται και σαν σνακ, και σαν υλικό μέσα σε σάντουιτς, αλλά και σαν κυρίως πιάτο με ρύζι ή μακαρόνια (ποιος δεν έχει νιώσει τις αισθήσεις του στα ύψη τρώγοντας μακαρόνια με κόκκινα σάλτσα και κεφτέδες;).

Η τέχνη του κεφτέ – Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος!

Ο κεφτές ή αλλιώς τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητα, αλλά ταυτόχρονα κι ένα από τα πιο δύσκολα να πετύχει κανείς στην υφή.

Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό. «Κλέψαμε» μερικά από αυτά για τη μέρα που θα θελήσετε να κάνετε τη δική σας ηρωική προσπάθεια!

Πεντανόστιμο μπιφτέκι ταψιού γεμιστό με τυρί φέτα. Δοκιμάστε και στο ταψί το μπιφτέκι, κόψτε το σε 6 κομμάτια και εντυπωσιάστε όσους το δοκιμάσουν με την εμφάνισή του και την υπέροχη γεύση του.

Συνοδέψτε το με πατατούλες φούρνου ή τηγανιτές, με μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα και απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια χωρίς ψωμί, χωρίς βρώμη

Υλικά συνταγής

Για το μπιφτέκι
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη με τους ζωμούς τους
1 αυγό
1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10-12 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.γ. καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
4 φρυγανιές μουλιασμένες σε νερό ή γάλα και καλά στυμμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο για το μείγμα + λίγο επιπλέον για ράντισμα
2 κ.σ. ξύδι
Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα, χονδροθρυμματισμένη
4-5 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Η τέχνη του κεφτέ – Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος!

Εκτέλεση συνταγής

Για τα μπιφτέκια: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε αρκετή ώρα να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και έχετε ένα αφράτο μείγμα. Αν έχετε χρόνο σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο να ενσωματωθούν οι γεύσεις μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό μέτριο ταψί που να χωράει στη βάση του μια σχετικά λεπτή στρώση με το μισό μείγμα κιμά.

Παίρνετε το μισό από το μείγμα και το απλώνετε στη βάση του ταψιού, πιέζοντάς το με τις παλάμες σας να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού ισόπαχα. Από πάνω σκορπίζετε ομοιόμορφα την φέτα και, προαιρετικά, τα σύκα.

Στρώνετε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας σας και απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα. Το πλάθετε έτσι, ώστε να έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού. Αναποδογυρίζετε με προσοχή το λαδόχαρτο για να πέσει το μείγμα ακριβώς πάνω στη γέμιση.

Διαβάστε με την ευκαιρία στο Athensmagazine.gr: Δοκιμάστε λαχταριστή πατινιώτικη τυρόπιτα!

Το διορθώνετε με το χέρι σας αν έχει μείνει κάποιο κενό στην επιφάνεια και το πιέζετε προς τα κάτω περιμετρικά στις άκρες για να ενωθεί με τη κάτω στρώση κιμά. Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να κάνει κρούστα και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο σας και από το πόσο χοντρές είναι οι στρώσεις του κιμά. Το ξεφουρνίζετε το αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και μετά το κόβετε σε 6-8 κομμάτια και το σερβίρετε με πατατούλες φούρνου ή τηγανιτές ή με ρύζι και με μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα

Tips: Τολμήστε να βάλετε στη γέμιση μαζί με τη φέτα και τα προτεινόμενα σύκα. Η γεύση του θα σας εντυπωσιάσει. Επίσης εναλλακτικά αντί για φέτα μπορείτε να βάλετε ανθότυρο για να γίνει πιο ελαφρύ ή ανάμικτη φέτα και ανθότυρο. Για μεγάλες…. γευστικές συγκινήσεις γεμίστε με … ροκφόρ!!!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share