Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κρητικά πιτάκια της γιαγιάς: Με σπιτική ζύμη και ανθότυρο

θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

22 Μαρτίου 2022 08:14
Κρητικά πιτάκια της γιαγιάς: Με σπιτική ζύμη και ανθότυρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Κρήτη δε φημίζεται μόνο για τις φυσικές ομορφιές της... έχει επίσης και πολύ νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα που όλη η Ελλάδα λατρεύει. Μάλιστα, τα πιτάκια τους είναι πολύ ξεχωριστά και νόστιμα. Πάρε και εσύ λίγη από τη μαγεία και τη νοστιμιά της κρητικής κουζίνας, μαγειρεύοντας πιτάκια της γιαγιάς με σπιτική ζύμη και ανθότυρο.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε τραγανή Βολιώτικη τυρόπιτα με κασέρι και σιμιγδάλι.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια ‏μαγιά στεγνή
  • 1/2 ποτήρι ‏γάλα φρεσκό
  • 1 φλιτζανάκι ‏νερό χλιαρό
  • 1/2 ποτήρι ‏ελαιόλαδο
  • ‏λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κρόκος αυγού ‏κρόκο αυγού
  • 100 γρ. ‏φέτα
  • 250 γρ. ‏ανθότυρο Κρήτης
  • ‏ελαιόλαδο κρητικό ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Κρητικά πιτάκια της γιαγιάς: Με σπιτική ζύμη και ανθότυρο

Εκτέλεση

  • Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνετε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τη μαγιά, το γάλα, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσετε μια πολύ μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε να ξεκουραστεί 25-30′.
  • Κομματιάζετε τη φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με τον κρόκο του αυγού. Παίρνετε μικρά κομματάκια από τη ζύμη και τα πλάθετε σαν μπαλάκια. Κάνετε μια τρύπα με το δάχτυλο σας, βάζετε εκεί λίγο από το μείγμα των τυριών και ξανακλείνετε τη ζύμη, δίνοντας το σχήμα κροκέτας ή κεφτέ.
  • Ζεσταίνετε μια καλή ποσότητα από λάδι ή σπορέλαιο και τηγανίζετε τα πιτάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε.

Πηγή: foodmaniacs.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share