Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τα μυστικά της γιαγιάς για να φτιάξεις τον καλύτερο κιμά

Θα το λατρέψεις!

20 Μαρτίου 2022 16:48
Τα μυστικά της γιαγιάς για να φτιάξεις τον καλύτερο κιμά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κιμά μπορείς να φτιάξεις πολλές νόστιμες συνταγές, όπως μπιφτέκια, παστίτσιο, μουσακά, σάλτσες και πολλά άλλα. Ωστόσο, για να γίνουν τα φαγητά σας πιο νόστιμα από ποτέ και να εκπλήξετε μικρούς και μεγάλους ακολουθήστε τα παρακάτω μυστικά και δεν θα χάσετε.

Ετοιμαστείτε να φτιάξετε τον πιο νόστιμο κιμά που έχετε δοκιμάσει. Με την ευκαιρία ανακαλύψτε την συνταγή για κιμαδόπιτα της γιαγιάς.

Η μείξη χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος είναι εξαιρετική για κεφτεδάκια

Σε οποιαδήποτε αναλογία κι αν τα αναμείξεις, φρόντισε να ζητήσεις λίγο πιο μαλακά κομμάτια από τον χασάπη, από τον λαιμό ή το στήθος των ζώων. Ο λιγότερος χρόνος μαγειρέματος που χρειάζονται, θα τα κάνει αφράτα, χωρίς προσθήκη σόδας ή άλλων, όχι και τόσο χρήσιμων τεχνικών.

Ψωμί η φρυγανιά;

Τίποτα.... Το άμυλο ναι μεν βοηθάει να δέσει το μείγμα, αλλά σε σημείο που να χαλάει τη φυσική του υφή. Χρησιμοποίησε καλύτερα ασπράδια αυγού, ελαιόλαδο και αλάτι. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών θα βοηθήσει το μείγμα να δέσει, αφού "ξεκουραστεί" από το πλάσιμο, αλλά και κατά το ψήσιμο. Τέρμα πια στα κεφτεδάκια που αναπηδούν όταν πας να τα τρυπήσεις, σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ!

Πλάσιμο δε σημαίνει βγάζω τα νεύρα μου στον κιμά

Καμιά φορά μπορεί να βοηθάει, σίγουρα όχι όμως τον κιμά. Αν θες να προσθέσεις μυρωδικά, μπαχαρικά, λάδι κ.α. ανακάτεψέ τα σε ένα μπολ και πρόσθεσέ τα όλα μαζί στον κιμά, ανακατεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερο για να ομογενοποιηθούν. Όσο λιγότερο τον ζυμώσεις, τόσο περισσότερο θα μείνουν ανέπαφες οι φυσικές ίνες των πρωτεϊνών και δε θα καταλήξεις με τα προαναφερθέντα μπαλάκια στο στόμα.

Αφράτο, ζουμερό burger

Γύρνα το μπιφτέκι, είτε στο γκριλ είτε στο τηγάνι, ανά 15 με 20 δευτερόλεπτα. Όσο πιο χοντρό είναι πλασμένο, τόσο πιο ζουμερό και ομοιόμορφα ψημένο θα βγει. Αν ακολουθήσεις την παραδοσιακή – αλλά λάθος – τεχνική να το γυρίσεις 1-2 φορές, η θερμοκρασία στο κέντρο δε θα προλάβει να εξομαλυνθεί με τη θερμοκρασία της επιφάνειας και έτσι θα καταλήξεις με ένα τέλεια ψημένο εξωτερικά, αλλά σκληρό στο κέντρο μπιφτέκι. Προσωπικά, χρησιμοποιώ σχαροτήγανο, σε μέτρια προς ψηλή θερμοκρασία και το αφήνω να κάψει αρκετά, πριν βάλω τα μπιφτέκια. Δοκίμασέ το και με ευχαριστείς αργότερα.

Μην καταψύχεις τον κιμά

Ας το δούμε σφαιρικά: Παίρνεις ένα σκληρό κομμάτι κρέας και με μηχανική επεξεργασία (μηχανή άλεσης) σπας τις ίνες και το μετατρέπεις σε μικρά, μαλακά, κομμάτια. Μετά τον αναμειγνύεις με άλλα υλικά και τον πλάθεις, ξαναδιαλύοντας τις ίνες και μέρος της υγρασίας τους. Αν το καταψύξεις κιόλας, κατά την διαδικασία απόψυξης, όλα αυτά τα υγρά που λιώνουν και απομακρύνονται από αυτόν, είναι κομμάτι του που εκτός από υγρασία αφαιρεί και γεύση. Τώρα που το έμαθες, δε θα προτιμούσες ένα φρεσκοφτιαγμένο μπιφτέκι;

Χρησιμοποίησε θερμόμετρο

Ειδικά αν κάνεις BBQ και υπάρχει κανένας «περίεργος» που θέλει το κρέας του medium, είναι μονόδρομος. Κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ και αν είσαι γκατζετάκιας, υπάρχουν και ασύρματα για να απολαμβάνεις και την παρέα. Ενδεικτικά οι βαθμοί ψησίματος είναι: 49°C rare / 54°C medium-rare / 60°C for medium / 66°C medium-well / 71°C well-done. Αυτές οι θερμοκρασίες ισχύουν για μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας.

Πηγή: in2life.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share