Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Αφράτη κολοκυθόπιτα: Η γρήγορη συνταγή χωρίς φύλλο με γιαούρτι και φρέσκα υλικά

Ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο!

18 Μαρτίου 2022 14:41
Αφράτη κολοκυθόπιτα: Η γρήγορη συνταγή χωρίς φύλλο με γιαούρτι και φρέσκα υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω έχει μόνο φρέσκα υλικά από τον κήπο ή από το μανάβικο. Η κολοκυθόπιτα αυτή γίνεται εύκολα και γρήγορα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο. Θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Θυμίζουμε επίσης μία υπέροχη συνταγή για ταχινόπιτα της γιαγιάς με κανέλα, έτοιμη σε 5'

Υλικά

  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 3-4 καρότα (αν είναι μικρούλια από τον κήπο βάλε περισσότερα)
  • 2-3 κρεμμύδια ξερά
  • 4 αυγά
  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • Μπόλικο άνηθο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 300 γρ. φέτα
  • Ελαιόλαδο

Η συνταγή για μια αφράτη κολοκυθόπιτα

κολοκυθοπιτα-γιαουρτι

Προετοιμασία

Τρίψε τα κολοκύθια στον τρίφτη, όπως και τα καρότα. Τρίψε στο multi και το κρεμμύδι
Βάλε τα λαχανικά και τον άνηθο ψιλοκομμένο σε ένα μπολ.

Χτύπησε τα αυγά και ανακάτεψε με το γιαούρτι. Πρόσθεσε το αλεύρι με το baking powder ανακατεύοντας απαλά ώσπου να πάρεις έναν αραιό χυλό. Ίσως χρειαστεί να αραιώσεις λίγο το γιαούρτι με νερό, πριν προσθέσεις το αλεύρι. Ρίξε και τη φέτα στο μπολ και αλατοπιπέρωσε. Ανακάτεψε στο χυλό όλα σου τα λαχανικά και τον άνηθο.

Σε ένα ταψί ρίξε μπόλικο ελαιόλαδο. Μην το φοβηθείς αν ξεχειλίζει πάνω από το χυλό σου. Ρίξε και το χυλό και άπλωσε να πάει ομοιόμορφα παντού. Ψήσε στον αέρα του φούρνου στους 180oC για 30′ με 40′ λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα.

Στριφτή πατατόπιτα της γιαγιάς: Νηστίσιμη και πεντανόστιμη για το κυριακάτικο τραπέζι

Σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή για στριφτή και νηστίσιμη πατατόπιτα. Την περίοδο της νηστείας δεν χρειάζεται να στερηθούμε ένα γευστικό φαγητό οπότε πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 κ.τ.σ. ξύδι
  • ½ κιλό κρεμμύδια ξερά σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κιλά πατάτες σε κυβάκια
  • 400 γρ. τυρί φυτικό
  • 3-4 φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Κόκκινο πιπέρι τριμμένο
  • 1 ποτήρι γάλα σόγιας

Η εκτέλεση για την πιο νόστιμη στριφτή παπατόπιτα της γιαγιάς

Εκτέλεση:

  • Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε ένα ποτήρι λάδι και το ξίδι.

  • Προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να γίνει μια ελαστική ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. – Αφήνετε το ζυμάρι σκεπασμένο στην άκρη.

  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, βάζετε ελάχιστο ελαιόλαδο και αφού κάψει σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.

  • Προσθέτετε τις πατάτες, ανακατεύετε πολύ καλά, να μην καούν τα κρεμμύδια και σιγοβράζετε με σκεπασμένο καπάκι για 15 λεπτά.

  • Αφού βράσουν κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν τελείως.

  • Στο μεταξύ, χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το ανθότυρο, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.

  • Ανακατεύετε καλά και τα ρίχνετε στις πατάτες, πιέζοντας με ένα πιρούνι να πάρουν μια ομοιόμορφη ηφή.

  • Παίρνετε το ζυμάρι και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε 4-5 πέντε φύλλα λεπτά.

  • Αφού ανοίξετε κάθε φύλλο, το κόβετε στη μέση κατά μήκος και απλώνετε μια γενναία δόση από την γέμιση κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγετε σε ρολάκι.

  • Στρίβετε προσεκτικά τις άκρες για να κρατήσετε τη γέμιση στο εσωτερικό και το στρώνετε σε λαδωμένο ταψάκι.

  • Ξεκινάτε από τα τοιχώματα προς το κέντρο.

  • Κάνετε το ίδιο με όλα τα φύλλα ώσπου να γεμίσει το ταψί με τη στριφτή σας πίτα.

  • Τέλος σε ένα μπολ χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το γάλα και περιχύνετε την πίτα σας.

  • Ψήνετε στους 180oC για 50′ λεπτά περίπου, ή ώσπου να πάρει χρώμα το φύλλο.

Πηγή: i-diakopes.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share