Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή που θα λατρέψεις

Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

17 Μαρτίου 2022 07:18
Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή που θα λατρέψεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς είναι η καλύτερη πίτα που υπάρχει. Οι γιαγιάδες ξέρουν όλα τα μυστικά για να φτιάξουν την πιο νόστιμη τυρόπιτα. Αν θέλεις να φτιάξεις και εσύ παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς, ακολούθησε την παρακάτω συνταγή. Σημείωσε την κάπου για να μην τη ξεχάσεις.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ πως να φτιάξεις τυρόπιτα κανταΐφι με 4 τυριά.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς: Η συνταγή που θα λατρέψεις

Συνταγή

  • Για την τυρόπιτα της γιαγιάς με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
  • Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
  • Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

Μυστικά για πετύχει η συνταγή σου

  • Πως θα γίνει αφράτο το φύλλο της τυρόπιτας της γιαγιάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε τυρόπιτα με το παραδοσιακό, χωριάτικο φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη. Το σπιτικό φύλλο έχει βέβαια την ύψιστη χάρη.
  • Για να βγει φουσκωτό κι αφράτο το έτοιμο φύλλο κρούστας, μπορείτε είτε να περιχύσετε την τυρόπιτα της γιαγιάς στο τέλος με ένα μείγμα γάλακτος-αυγών (χτυπώντας τα 3-4 αυγά που προορίζονταν για τη γέμιση με 500ml γάλα) είτε να την περιχύσετε με 1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό).
  • Η φέτα και τα αυγά στη γέμιση έχουν τον τρόπο τους. Δεν υπάρχει πιο …βαρετό και καμιά φορά ενοχλητικό γευστικό αποτέλεσμα από μια τυρόπιτα που εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα σκέτης, αλμυρής φέτας.

Πηγή: enimerotiko.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share