Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Θα πάθετε πλάκα: Το πιο νόστιμο κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλλα

θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

2 Φεβρουαρίου 2022 18:37
Θα πάθετε πλάκα: Το πιο νόστιμο κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η βρώμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Εμείς σήμερα θα συμπεριλάβουμε τη βρώμη στο κέικ και θα το συνδυάσουμε με λεμόνι και μύρτιλλα για απίστευτη γεύση. Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος προτείνει ένα αρωματικό κέικ φτιαγμένο με αλεύρι βρώμης και καστανή ζάχαρη που γεμίζει με μύρτιλλα.

Παράλληλα, ανακάλυψε εδώ πως θα φτιάξεις ισπανικό κέικ με ζαχαρούχο γάλα και λεμόνι.

 Θα πάθετε πλάκα: Το πιο νόστιμο κέικ βρώμης με λεμόνι και μύρτιλλα

Υλικά

  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. γάλα
  • 3 αυγά + 2 ασπράδια
  • 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. χυμό λεμόνι
  • 3 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. μύρτιλλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα

Για το γλάσο:

  • 50 γρ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

  • Αλέθουμε τη βρώμη στο μούλτι, σε 2 δόσεις, μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει και αυτή σκόνη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για να πετύχει η συνταγή και να φουσκώσει το κέικ.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
  • Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Προσθέτουμε το μισό μείγμα του κέικ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μύρτιλλα (κατευθείαν από την κατάψυξη) και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Για να μην μας «κάτσουν» στον πάτο τα μύρτιλλα, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι βρώμης
  • Ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για περίπου 45 – 50 λεπτά, μέχρι την στιγμή που να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Για το γλάσο (προαιρετικά): Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε από πάνω. Αν θέλουμε το γλάσο λίγο πιο πηχτό, προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη άχνη

Tips

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με την ίδια ποσότητα σε μέλι και να προσθέσουμε επιπλέον 50-60 γρ αλεύρι βρώμης. Δεν χρησιμοποιούμε έτοιμο αλεύρι βρώμης, γιατί το κέικ δεν θα πετύχει και θα θρυμματίζεται.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share