Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Τι να κάνετε με τις ντομάτες που σκάνε και έχουν ρωγμές - Μην τις πετάτε

Δώστε βάση!

30 Ιανουαρίου 2022 16:10
Τι να κάνετε με τις ντομάτες που σκάνε και έχουν ρωγμές - Μην τις πετάτε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχετε παρατηρήσει ντομάτες με ρωγμές που μοιάζουν να είναι έτοιμες να εκραγούν; Μπορεί να μην είναι ελκυστικές, αλλά υπάρχει λόγος που γίνονται έτσι, και δεν έχουν τίποτα λιγότερο από τις υπόλοιπες.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και πιο συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο καιρός γίνεται ξηρός και θερμός. Σας έχουμε και τον καλύτερο τρόπο για να φυτέψετε τις ντομάτες σας, αφού και τα φυτά δίπλα σε αυτές συμβάλλουν. Σε αυτές τις ξερικές συνθήκες και καθώς ο καρπός της ντομάτας είναι ακόμα πράσινος και σχηματίζεται, προσαρμόζεται για να αποκτήσει το τελικό του μέγεθος, που λόγω της έλλειψης νερού θα είναι λίγο μικρότερο.

Μετά από μερικές μέρες που τα φυτά έχουν εκτεθεί στην ξηρασία, συνήθως αρχίζουμε να τα ποτίζουμε υπερβολικά ή λόγω κάποιας ξαφνικής βροχής, αυτά τείνουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά που είναι διαλυμένα σε αυτό και να αναπτύσσονται πιο γρήγορα από πριν.

ντομάτες που σκάνε και έχουν ρωγμές

Η εφυμενίδα του καρπού, δηλαδή η φλούδα της ντομάτας, που έχει πάρει το τελικό της μέγεθος κατά τη διάρκεια της ξερικής περιόδου, δεν μπορεί να επεκταθεί περισσότερο, δεν είναι αρκετά ελαστική και δεν μπορεί να τεντώσει. Από την άλλη, το φυτό που έχει απορροφήσει ξαφνικά δυσανάλογη ποσότητα νερού, αποθηκεύει περισσότερους χυμούς στον καρπό. Είναι σαν ένα μπαλόνι που το φουσκώνουμε υπερβολικά και τελικά σκάει. Η εφυμενίδα δεν αντέχει την πίεση και κάνει ρωγμές στην επιφάνεια του καρπού, για να εκτονώσει την πίεση.

Τι να κάνετε για να το αποτρέψετε;

  • 1.Μπορείτε να επιλέξετε ποικιλίες που έχουν ελαστική εφυμενίδα και φλοιό. Ρωτήστε το κατάστημα γεωργικών εφοδίων ή φυτώριο για να σας προμηθεύσει τις κατάλληλες ποικιλίες
  • 2. Καλύψτε το έδαφος γύρω από τη βάση των φυτών σας με άχυρα και φύλλα για προστασία και διατήρηση της υγρασίας. Αρχίστε 3-5 εβδομάδες μετά την φύτευση και ενώ τα έχετε μεταφυτεύσει, για να μην επηρεαστεί ο ευαίσθητος βλαστός του σπορόφυτου. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος των φυτών σας σε ένα σταθερό επίπεδο και να μην υπάρχουν διακυμάνσεις που οδηγούν στο πρόβλημα
  • 3. Φτιάξτε ένα σταθερό πρόγραμμα με βάση το οποίο θα ποτίζετε τα φυτά σας όλη τη σεζόν κατά την οποία οι καρποί αναπτύσσονται Τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται 3-6 εκατοστά νερού την εβδομάδα, υπολογίζοντας μέσα και το νερό της βροχής. Κατά την διάρκεια της ξηρασίας ποτίζετε τα φυτά σας με βαθιά ποτίσματα και όχι συχνά με λίγο νερό, έτσι ώστε όταν ο καιρός αλλάξει να μην επηρεάσει τους καρπούς. Επίσης μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αποστράγγισης, για να μην μένει υπερβολική υγρασία στις ρίζες μετά από τα βαθιά ποτίσματα ή τις ξαφνικές βροχές.
  • 4. Η έντονη ακτινοβολία του ήλιου προωθεί την ανάπτυξη στις ντομάτες και μπορεί να ευθύνεται για σκασίματα στους καρπούς. Έτσι, φροντίστε στις θερμές περιόδους του καλοκαιριού να προστατεύετε τα φυτά σας με ένα εξωτερικό δίχτυ πάνω από αυτά τις μεσημεριανές ώρες.
  • 5. Εφαρμόστε ισορροπημένη λίπανση. Κατά την άνθιση και την ανάπτυξη των καρπών, οι ντομάτες χρειάζονται περισσότερο φώσφορο και κάλιο. Η υπερβολική αζώτουχα λίπανση μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογη αύξηση στα φυτά, προκαλώντας στους καρπούς ρωγμές μαζί με άλλα προβλήματα σε όλο το φυτό. Γενικά, η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στα φυτά.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share