Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο - 2 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά

Η χειμωνιάτικη συνταγή που όλοι αγαπάμε!

25 Ιανουαρίου 2022 00:04
Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο - 2 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γιουβαρλάκια με πλούσια σούπα αυγολέμονο. Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους με ελαφριά πεντανόστιμη γεύση ιδανικό για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Μια συνταγή για να απολαύσετε εύκολα και γρήγορα πεντανόστιμα γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο!

Δείτε επίσης: 3+1 σούπες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμον

Υλικά συνταγής

Για τα κεφτεδάκια:
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1/2 φλ. τσαγιού μακρύκοκο ρύζι, καρολίνα ή αρμπόριο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
3 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. νερό
αλάτι πιπέρι
½-¾ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
Για το βράσιμο:
1 φρέσκος “Σπιτικός” ζωμός κότας (28 γρ.), προαιρετικά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι + ½ κ.γ. πιπέρι
Για τη σούπα αυγολέμονο:
1 ολόκληρο αυγό + 2 κρόκους αυγών
1-1½ λεμονιού το χυμό
2 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση συνταγής

Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, εκτός από το αλεύρι, και τα ζυμώνετε αρκετή ώρα με τα χέρια σας να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 15-20 λ να ενωθούν οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.

Στη συνέχεια, βγάζετε το μείγμα από το ψυγείο το ξαναζυμώνετε ελαφρώς και το πλάθετε σε 30-35 περίπου μικρά κεφτεδάκια. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το αλεύρι, βυθίζετε τα κεφτεδάκια, ένα τη φορά, στο αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τα “τινάζετε” ελαφρώς να φύγει το πολύ αλεύρι και τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο το ένα δίπλα στο άλλα. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 8 φλ. τσαγιού νερό (και προαιρετικά το ζωμό κότας), και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού βάζετε απαλά με ένα κουτάλι τα αλευρωμένα κεφτεδάκια, ρίχνετε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.

Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα σιγοβράζετε με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Ο ζωμός πρέπει να είναι αρκετός και να σκεπάζει όλα τα κεφτεδάκια μέχρι το τέλος του βρασίματος. Αν δεν είναι προσθέτετε λίγο καυτό νερό.
Για το αυγολέμονο: Όταν είναι έτοιμα τα γιουβαρλάκια σας, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρα προς χαμηλή και φτιάχνετε το αυγολέμονο. Σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ βάζετε το 1 αυγό και τους 2 κρόκους αυγών και και τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να γίνουν αφρώδη.

Προσθέτετε στο μπολ το κορν φλάουρ και 2 κ.σ. νερό και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να ρίχνετε εναλλάξ λίγο χυμό λεμονιού με λίγο ζεστό ζωμό κρέατος στο μπολ ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις το ζεσταθεί αρκετά το κάτω μέρος του μπολ και το νιώσετε ζεστό στο χέρι σας, το αυγολέμονο είναι έτοιμο.

Το ρίχνετε στη κατσαρόλα, (ο ζωμός θα πρέπει να σιγοβράζει και όχι να κοχλάζει γιατί θα “κόψει” το αυγολέμονο), και το αφήνετε μόνο για 1/2 λ. Αν θέλετε τη σούπα σας πιο πηχτή διαλύετε λίγο ακόμα κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό το ρίχνετε στο ζωμό και το αφήνετε άλλο 1/2 λ.

Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε αν απαιτείται. Ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια σας με τη σούπα αυγολέμονο πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τα δύο μυστικά

Έχουμε 1+1 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά τα γιουβαρλάκια! Η συμβουλή από την μαμά μας που θα σε σώσει! Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά και το γιουβαρλάκι έχει την τεχνική του για να γίνει νόστιμο, αφράτο και να μη διαλυθεί στην κατσαρόλα. Εν προκειμένω το κόλπο είναι ένα…

Όπως με αρκετά πιάτα της ελληνικής κουζίνας έτσι και τα γιουβαρλάκια έχουν τα μυστικά τους. Για να γίνουν αφράτα κι έξτρα γευστικά, δεν αρκεί να ανακατέψεις υλικά και να πλάσεις μερικά μπαλάκια κιμά-ριζιού. Αυτό είναι η εύκολη λύση αλλά όχι κι η σωστή.

Τα δυο έξυπνα μυστικά για να μην κολλάνε τα μακαρόνια σου μετά το βράσιμο! Το κόλπο για να γίνουν αφράτα τα γιουβαρλάκια σου και για να μη διαλυθούν, είτε τα φτιάξεις με λευκή σάλτσα αυγολέμονο, είτε με κόκκινη σαλτσούλα, είναι στο ζύμωμα: χτύπα πρώτα το ασπράδι του αυγού ώστε να γίνει μαρέγκα και μετά πρόσθεσέ το στον κιμά που ζυμώνεις. Δοκίμασέ το και καλή όρεξη!

Πώς να πετύχεις το τέλειο αυγολέμονο χωρίς κίνδυνο να σου «κόψει»! Απογειώνει σούπες και ντολμαδάκια, νοστιμίζει γεμιστά κολοκυθάκια και μαγειρίτσες αλλά… το φοβάσαι. Πρόκειται για τη λεμονάτη σάλτσα που πήζει με αυγά και «δένει» τα πιο υπέροχα ελληνικά πιάτα. Μάθε όλα τα μυστικά που θα σε κάνουν να πετύχεις την αγαπημένη σου συνταγή με αυγολέμονο χωρίς να έχεις το φόβο πως θα σου «κόψει». Εκτός από αυτό το φαγητό, δείτε εδώ μια διαφορετική συνταγή για γιουβαρλάκια

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share