Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πατινιώτικη: Η αφράτη τυρόπιτα από το πανέμορφο νησί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

20 Ιανουαρίου 2022 07:15
Πατινιώτικη: Η αφράτη τυρόπιτα από το πανέμορφο νησί που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τυρόπιτες είναι παράδοση στην Ελλάδα γι' αυτό και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασία, υλικά και τρόπο παρασκευής, για παράδειγμα, δείτε εδώ την τυρόπιτα με απάκι που "κατάγεται" από την Κρήτη.

Το Athensmagazine.gr σήμερα σας φέρνει μια ιδιαίτερη συνταγή από την Πάτμο και δεν είναι άλλη από την πατινιώτικη τυρόπιτα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Έχει το σχήμα τάρτας και περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές τάρτες τυριού, ατομικές, με γενναία, χορταστική ποσότητα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

Πατινιώτικη τυρόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • 300 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
  • 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
  • 16 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.
  • Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).
  • Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.
  • Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

Έτοιμη η τυρόπιτα Πάτμου. Καλή όρεξη!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share