Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα πιο κοινά λάθη που κάνεις όταν ψήνεις μπριζόλες

Δώστε βάση!

18 Ιανουαρίου 2022 15:15
Τα πιο κοινά λάθη που κάνεις όταν ψήνεις μπριζόλες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όσοι αγαπάνε το κρέας σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή τους θα έχουν προσπαθήσει να ψήσουν μπριζόλες με το σκεπτικό να τις κάνουν νόστιμες και ζουμερές.

Παρ' όλα αυτά, καθώς δεν είναι σεφ και δεν ξέρουν τα μυστικά του ψησίματος, το πιάτο με τις μπριζόλες καταλήγει να είναι «πανωλεθρία».

Διαβάστε επίσης: Κρέας: Ο απαράβατος κανόνας για το ψήσιμο που οι περισσότεροι αγνοούν

λάθη ψήσιμο μπριζόλες

Παρακάτω δείτε τα κοινά λάθη που γίνονται στο ψήσιμο της μπριζόλας.

Δεν την άφησες να «ξεκρυώσει»

Ακουμπώντας μια μπριζόλα που μόλις έβγαλες από το ψυγείο πάνω στην καυτή σχάρα έχει ως αποτέλεσμα να υπερψηθεί επιφανειακά και να παραμείνει άψητη εσωτερικά. Το σωστό είναι να αφήνεις το κρέας για 30 λεπτά έως 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προτού το ψήσεις.

Δεν άφησες να κάψει καλά το τηγάνι ή το σχαροτήγανο

Εφόσον χρησιμοποιείς κάποιο από τα παραπάνω σκεύη (κατά προτίμηση μαντεμένιο) πρέπει να τα αφήσεις να κάψουν καλά - να καπνίσει ή να μην αντέχει η παλάμη σου πάνω από 10 δευτερόλεπτα από πάνω. Μόλις πέσει το κρέας στην καυτή επιφάνεια, η θερμοκρασία θα αρχίσει να κατεβαίνει. Αυτός είναι και ένας λόγος που η πλευρά που πέφτει πρώτη ψήνεται καλύτερα.

Δεν χρησιμοποίησες θερμόμετρο κρέατος

Ιδιαίτερα εάν δεν είσαι έμπειρος ψήστης χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα θερμόμετρο για να μην ανακαλύψεις έντρομος πως η μπριζόλα έχει αίμα στο εσωτερικό (που δεν το θέλεις) ή πως χρειαζόταν λιγότερο ψήσιμο επειδή έχει στεγνώσει (κοινώς έχει γίνει σόλα). Με το θερμόμετρο έχεις ακριβή εικόνα του εσωτερικού μιας μπριζόλας χωρίς να χρειαστεί να την κόψεις: στους 52 βαθμούς είναι έντονα ροζ το εσωτερικό της, ενώ στους 57 είναι μέτρια ψημένη. Στους παραπάνω βαθμούς είναι όπως τρώει μια μπριζόλα ο μέσος Έλληνας (γεγονός που δεν το συνιστούμε). Σόλα..

Δεν υπολόγισες τη μη διακοπή του ψησίματος

Το κρέας, αλλά και οποιοδήποτε τρόφιμο δεν σταματάει να μαγειρεύεται εφόσον αποσύρθηκε από τη φωτιά - εφόσον δεν το σταματήσεις με κάποιο τρόπο. Στην περίπτωση της μπριζόλας οφείλεις να το συνυπολογίσεις γι' αυτό και οι θερμοκρασίες που δώσαμε παραπάνω προσμετρούν και αυτό το πρόσθετο ψήσιμο.

Δεν την τεμάχισες σωστά

Όταν χρειαστεί να τεμαχίσεις το κρέας ο κανόνας είναι ένας είτε ωμό είναι είτε μαγειρεμένο: πάντοτε κόντρα στις ίνες του. Ο κανόνας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στην τρυφερότητά του. Εάν η μπριζόλα έχει κόκκαλο το αφαιρούμε πρώτο - έτσι έχουμε καθαρό το πεδίο ώστε να εφαρμόσουμε τον κανόνα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share