Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το γλυκό των Θεοφανείων: Νόστιμο και γρήγορο γλυκό ψυγείου με απλά υλικά

Το γλυκό της ημέρας!

6 Ιανουαρίου 2022 12:03
Το γλυκό των Θεοφανείων: Νόστιμο και γρήγορο γλυκό ψυγείου με απλά υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Θεοφάνεια είναι η τρίτη και τελευταία μεγάλης γιορτής του Δωδεκαημέρου (των εορτών δηλαδή των Χριστουγέννων). Η γιορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα (Γιορτή των Φώτων), ενώ γιορτάζουν οι Φωτεινή, Φανή, Φώτιος, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης.

Και ο κύκλος των γιορτών δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά από μια γλυκειά απόλαυση. Για την ακρίβεια καραμελένια απόλαυση.

Αυτό είναι το γλυκό των Θεοφανείων

Υλικά

  • 5 αυγά
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη
  • 155 γραμμάρια Αλέυρι Που Φουσκώνει Μόνο Του
  • 1 Βανίλια

Για το σιρόπι

  • 200 ml Ζαχαρη
  • 200ml νερό

Για την σαντιγί

2 φακελάκια Γκαρνί Σκόνη Βανίλιας

Για την καραμέλα

  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 5 φύλλα ζελατίνη

γλυκο

Εκτέλεση για το σιρόπι

Ξεκινάμε την συνταγή μας βράζοντας το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και την ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα μας για 4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Εκτέλεση για το παντεσπάνι

Στην αρχή χτυπάμε τα αυγά, την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Στην συνέχεια σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.

Παίρνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψί 26 ν., το λαδώνουμε και μεταφέρουμε σε αυτό το μείγμα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για 35 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο που έχουμε. Αφού ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού κρυώσει και το παντεσπάνι, σιροπιάζουμε το κρύο παντεσπάνι με το κρύο σιρόπι. Από πάνω βάζουμε την σαντιγί που έχουμε φτιάξει από την σκόνη γκαρνί, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 2 ώρες.

Εκτέλεση για την καραμέλα

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό. Παίρνουμε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη και τα 150 ml νερού. Την βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε να γίνει ανακατεύοντας το, το χρώμα καραμέλας.

Ρίχνουμε σε δόσεις το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος στίβουμε καλά τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε μέσα στην καραμέλα. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Μεταφέρουμε την καραμέλα σε ένα μπολ ή σε ένα βάζο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Στο τέλος βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και ρίχνουμε στο κρύο γλυκό, πάνω από την σαντιγί την καραμέλα. Βάζουμε το γλυκό και πάλι στο ψυγείο και μόλις παγώσει η καραμέλα απολαμβάνουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share