Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κέικ με πατάτες και ζαμπόν ψητό στο φούρνο

Αρκετά ελαφρύ και πολύ απολαυστικό

21 Δεκεμβρίου 2021 07:48
Κέικ με πατάτες και ζαμπόν ψητό στο φούρνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κέικ με πατάτες και ζαμπόν ψητό στο φούρνο. Με το ζαμπόν γίνεται ένα πλήρες πιάτο, αρκετά ελαφρύ και πολύ απολαυστικό. Παράλληλα, δείτε εδώ την απόλυτη συνταγή για νόστιμες πατάτες φούρνου με βούτυρο.

Υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 αυγά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλυτζάνι παντσέτα ή ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο
  • 1 κουταλιά σούπας γάλα
  • Αλάτι και πιπέρι

Κέικ με πατάτες και ζαμπόν

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό
  2. Αποφλοιώστε τις και λυώστε τις με ένα πηρούνι
  3. Σε τηγάνι ασπρίστε το κρεμμύδι
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τις πατάτες, τα αυγά, το ζαμπόν, το κρεμμύδι, το βούτυρο και το σχοινόπρασο
  5. Προσθέστε το γάλα
  6. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι
  7. Ανάψτε τον φούρνο στους 190 βαθμούς
  8. Κάντε το υλικό μπαλίτσα και δώστε του μορφή κέικ
  9. Ψήστε το για 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει
  10. Αν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε τριμμένη παρμεζάνα από πάνω, όταν σερβίρετε

Ρολό κιμά στον φούρνο με πατάτες λουκούμι - Με δροσερή φίνα σάλτσα που το απογειώνει

Ρολό κιμά στον φούρνο με γαλλικές πατάτες σοτέ και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Κλασσικό φαγητό που συνήθως περιμένεις να το φας σε εορταστικό τραπέζι που θα σε καλέσουν. Γιατί όμως να περιμένεις εάν μπορείς να το φτιάξεις εσύ για σένα και όπως θες; Παράλληλα, δείτε εδώ το μυστικό των σεφ για να φτιάξεις τις πιο νόστιμες πατάτες φούρνου!

Η συνταγή του γνωστού σεφ Γιάννη Λουκάκου για ρολό κιμά στον φούρνο με γαλλικές πατάτες σοτέ είναι απίθανη και μπορείς να την δοκιμάσεις στην κουζίνα σου.

Το ρολό κιμά είναι ένα γευστικότατο μαμαδίστικο φαγητό που οι περισσότεροι συνηθίζουμε να το βγάζουμε στα Κυριακάτικα τραπέζια μας. Είναι όμως και μια ιδανική επιλογή για το εορταστικό τραπέζι που μπορεί να σερβιριστεί μαζί με μια μεγάλη ποικιλία συνοδευτικών, όπως τηγανητές ή βραστές πατάτες, ρύζι πιλάφι, ζυμαρικά ή πουρέ.

Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος το προτείνει με γαλλικές πατάτες σοτέ και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού!

Αναλυτικά η συνταγή:

Για το ρολό

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
  • 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 600 γρ. κιμά από μοσχάρι
  • 300 γρ. κιμά από χοιρινό
  • 2 αβγά
  • 150 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο
  • 70 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 100 γρ. σάλτσα μπάρμπεκιου
  • 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. ρίγανη
  • 15 γρ. αλάτι

Για τις πατάτες σοτέ

  • 1 κιλό πατάτες γαλλικές
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα γιαούρτι

  • 200 γρ. σαντιγί
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 20 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Για το ρολό

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε κρεμμύδι και το καρότο, αλατίζουμε και τα ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.

Σ ένα μπολ, βάζουμε τους 2 κιμάδες, τα αβγά, το γάλα, το τριμμένο ψωμί, τη μουστάρδα, τη σάλτσα μπάρμπεκιου, τον μαϊντανό, το αλάτι, τη ρίγανη και το μείγμα των λαχανικών. Ζυμώνουμε τον κιμά καλά και τον φορμάρουμε σε ρολό με τη βοήθεια αλουμινόχαρτου ή λαδόκολλας. Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώστε να σφίξει λίγο το μείγμα.

Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψί 30 εκ Χ 40 εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C, μέχρι να ροδίσει και το εσωτερικό να φτάσει στους 65C, για 50 λεπτά περίπου.

Ρολό κιμά στον φούρνο με πατάτες λουκούμι

Για τις πατάτες σοτέ

Τοποθετούμε τις πατάτες και 40 γρ. ελαιόλαδο σ' ένα ταψί και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 150°C μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε στη μέση.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις πατάτες στο τηγάνι, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν καλό χρώμα, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε, ώσπου το βούτυρο ν' αρχίσει να καβουρδίζεται, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα βότανα.

Για τη σάλτσα γιαούρτι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ' ένα μπολ προσεκτικά, έτσι ώστε να παραμείνει ο αέρας της σαντιγί μέσα στην σάλτσα και να έχουμε μια πολύ αέρινη υφή.

Πηγή: yiannislucacos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share