Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ονειρεμένη πολίτικη βασιλόπιτα της γιαγιάς, με μαχλέπι και μαστίχα

Είναι πεντανόστιμη!

12 Δεκεμβρίου 2021 18:05
Ονειρεμένη πολίτικη βασιλόπιτα της γιαγιάς, με μαχλέπι και μαστίχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παραδοσιακά κάθε παραμονή Χριστουγέννων όλες οι ελληνικές οικογένειες, κόβουν βασιλόπιτα. Ένας κερδίζει το φλουρί και σύμφωνα με τον μύθο, η τύχη θα είναι μαζί του για την νέα χρονιά. Μάλιστα, πολλές οικογένειες επιλέγουν να φτιάξουν μόνες του την βασιλόπιτα, για αυτό βρήκαμε την συνταγή για την πιο νόστιμη. Με την ευκαιρία δείτε εδώ τα 9 + 1 μυστικά για να πετύχετε τους τέλειους κουραμπιέδες.

Ονειρεμένη πολίτικη βασιλόπιτα της γιαγιάς, με μαχλέπι και μαστίχα

Υλικά

  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι σκληρό
  • 80γρ. φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 1½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 4 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 1 κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι
  • αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζετε το αλεύρι και στη συνέχεια το βάζετε σε πολύ χλιαρό φούρνο για λίγα λεπτά. Διαλύετε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι περίπου από το χλιαρό αλεύρι και φτιάχνετε μια αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.
  • Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη για 6-8 λεπτά στο μίξερ. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.
  • Σε μια λεκάνη (καλύτερα πήλινη), την οποία έχετε ζεστάνει λίγο με το σεσουάρ, βάζετε τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε το μίγμα των αβγών. Προσθέτετε το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι και βούτυρο. Το περισσότερο βούτυρο το βάζετε προς το τέλος. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο, είναι έτοιμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος (μακριά από ρεύματα) για 3-4 ώρες περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
  • Πιέζετε τη ζύμη χωρίς να την ξαναζυμώσετε και τη μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου για 2 ώρες ακόμη.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού, στολίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 30 λεπτά.
  • Μεταφέρετε σε πιατέλα τη βασιλόπιτα, αφού έχετε κρύψει το νόμισμα στο εσωτερικό της (από τη βάση της).
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share