Μελωμένη γιαουρτόπιτα: Το παραδοσιακό ελληνικό σιροπιαστό κεικ
Η παράδοση στα καλύτερα της
11 Δεκεμβρίου 2021 16:08
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της συνταγής, που συνδυάζουν το δυτικότροπο κέικ, με το ανατολίτικο σιρόπι. Αυτή τη φορά όμως, πρωταγωνιστής του γλυκού είναι το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι. Το οποίο λίγοι από εμάς γνωρίζαμε, ότι έχει αυτό το πολύ σημαντικό όφελος.
Η γιαουρτόπιτα θυμίζει πολύ το ρεβανί ή την πορτοκαλόπιτα. Ενα κέικ με άρωμα εσπεριδοειδών και μπόλικα αυγά, το οποίο στο τέλος λούζεται σε κλασικό σιρόπι. Εμείς έχουμε επιλέξει ως άρωμα το λεμόνι, όμως μπορείτε να κάνετε ακριβώς την ίδια συνταγή και με πορτοκάλι.
2 μέτρια λεμόνια, το ξύσμα και το χυμό (χυμό 1/3 του φλιτζανιού)
1 βανιλίνη
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 2/4 φλιτζάνια νερό
Τη φλούδα ενός λεμονιού
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το χτύπημα να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεμένο με το baking powder και το σιμιγδάλι Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 20x15 εκατοστά και γυρίζουμε το μείγμα Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν βγαίνει στεγνή, τότε η γιαουρτόπιτα είναι έτοιμη Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι να πάρουν μια βράση. Αφού λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να πάρει ελαφρύ χρώμα για 10’ λεπτά περίπου. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε πέντε λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ζεστό και αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει