Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τρώτε καθημερινά 3 αυγά και δε θα πιστεύετε τα αποτελέσματα!

Θα πάθετε πλάκα!

9 Δεκεμβρίου 2021 15:17
Τρώτε καθημερινά 3 αυγά και δε θα πιστεύετε τα αποτελέσματα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυγά: Κι όμως δεν επηρεάζουν αρνητικά την χοληστερίνη. Είναι μύθος. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί vegan σήμερα, η κατανάλωση αυγών είναι ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της διατροφής μας.

Το να τρώτε αυγά καθημερινά μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας και αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, ξεχάστε το. Τα αυγά περιέχουν 180-186 mg. χοληστερόλης, ενώ το συκώτι σας παράγει περίπου 1000-2000 mg. ανά ημέρα.

Παράλληλα δώστε μεγάλη προσοχή και στα μελάτα αυγά, τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας.

  • Οστά. Τα αυγά περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο, που είναι η τέλεια πηγή για να ενισχύσετε τα οστά σας. Η βιταμίνη D θα βελτιώσει επίσης την φυσική απορρόφηση ασβεστίου του σώματός σας.
  • Μύες. Η κατανάλωση αυγών είναι εξίσου σημαντική για να «χτίσετε» μυς. Η κατανάλωση δύο αυγών μπορεί να παρέχει το σώμα σας την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με μία μερίδα κρέατος.
  • Θρεπτικά συστατικά. Τα αυγά είναι γεμάτα με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας για να αναπτυχθεί. Είναι γεμάτα με ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, Ε και Β6. .
  • Απώλεια βάρους. Δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί μπορεί να μειώσει τη ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων καθ’ όλη την επόμενη μέρα.

Αυγά: Μην κάνετε αυτό το λάθος όταν μαγειρεύετε - Ο υγιεινός τρόπος να τα τρώτε

Τα αυγά είναι μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά μπορεί να επηρεάσει το προφίλ των θρεπτικών τους συστατικών.

Παράλληλα διαβάστε και τους σωστούς χρόνους για να φτιάξετε το τέλειο αυγό έτσι όπως το θέλετε.

Αυγά: Το μαγείρεμα κάνει κάποια θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η πρωτεΐνη στα αυγά. Μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη, όταν θερμαίνεται. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί το 91% της πρωτεΐνης στα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% στα ωμά.

Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες. Στα ωμά αβγά, οι μεγάλες ενώσεις πρωτεΐνης είναι διαχωρισμένες η μία από την άλλη και κουλουριασμένες σε πολύπλοκες, περιστρεφόμενες δομές.

Όταν οι πρωτεΐνες θερμαίνονται σπάνε οι δεσμοί που τις συγκρατούν και σχηματίζουν νέους δεσμούς με τις άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτή η νέα τους μορφή είναι ευκολότερο για το σώμα σας να την αφομοιώσει.

Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκο αλλάζουν σύσταση από ένα παχύ “τζελ” σε μια ελαστική και σφριγηλή μορφή, όταν μαγειρεύετε τα αυγά.

Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της βιοτίνης. Τα αβγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, το οποίο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη B7, ή βιταμίνη H.

Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι που ονομάζεται αβιδίνη κολλάει στην βιοτίνη και κάνει αδύνατον για το σώμα σας να την χωνέψει. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, η οποία πλέον δεν κολλάει στην βιοτίνη. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει τη βιοτίνη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share