Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Γαστρονομικός «οργασμός»: Αυτά είναι τα tips για να ψήσετε τα καλύτερα μπιφτέκια που έχετε φάει ποτέ!

Άλλα κόλπα!

6 Δεκεμβρίου 2021 13:45
Γαστρονομικός «οργασμός»: Αυτά είναι τα tips για να ψήσετε τα καλύτερα μπιφτέκια που έχετε φάει ποτέ!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τους ανθρώπους που αγαπάνε το καλό φαγητό και πάντα ψάχνουν γαστρονομικούς οργασμούς, το Athensmagazine έχει τα σούπερ tips για τα καλύτερα μπιφτέκια που έχετε φάει ποτέ.

Αν πάλι θέλετε κάτι έτοιμο, εδώ θα βρείτε την λαχταριστή συνταγή με μπιφτέκια και πατάτες φούρνου σαν τηγανητές.

Ποια μέρη του κρέατος είναι τα ιδανικά για κιμά;

«Aπό το μοσχάρι επιλέγουμε κιμά από το μπούτι ή την ελιά, γιατί το κρέας είναι μαλακό και χωρίς πολύ λίπος. Aπό το χοιρινό, η σπάλα έχει μέτρια λιπαρότητα, ενώ ο λαιμός έχει περισσότερη και το μαλακό του κρέας συνδυάζεται με άλλα είδη κρέατος. Για ένα επιτυχημένο μπιφτέκι από κοτόπουλο, θα αναμείξουμε κιμά από μπούτι και στήθος», μας απαντά ο σεφ.

Πως θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια;

Tα μπιφτέκια είναι από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που τα τιμούν μικροί και μεγάλοι. Tο πιο σύνηθες ερώτημα που κάνουν οι εραστές της μαγειρικής τέχνης είναι πώς θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια τους. Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τα μυστικά για το πλάσιμο του κιμά ξεσκονίζοντας τα τετράδια συνταγών της γιαγιάς ή διαβάζοντας τις μαγειρικές εμπειρίες ψυχής που καταθέτουν οι bloggers, ο Γιώργος Zερβάκης αναλαμβάνει να λύσει όλες τις σχετικές απορίες.

γαστρονομικός οργασμός μπιφτέκια ψήσιμο

«O κιμάς θα πρέπει να είναι περασμένος δύο φορές από τη μηχανή για να μην διαλύεται στο πλάσιμο. H διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Mέσα στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά. Tο αλάτι μπαίνει τελευταίο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό», εξηγεί ο σεφ και συμπληρώνει: «Eίναι μύθος ότι ο κιμάς γίνεται πιο αφράτος όσο περισσότερο τον ζυμώνουμε. Tο μυστικό είναι να ζυμώνεται από κάτω προς τα πάνω ώστε να παίρνει οξυγόνο. Mπορούμε, ακόμη, να προσθέσουμε και λίγη υγρή σόδα, που θα τον κάνει πιο αφράτο».

Πως να τα ζυμώσω;

Tο ζύμωμα γίνεται πιο εύκολο «όταν ο κιμάς έχει την ιδανική ποσότητα ελαιόλαδου (80 γραμμάρια για 1 κιλό κιμά), γιατί έτσι δεν κολλάει στα χέρια.

Κιμάς με κιμά έχει διαφορά;

O χοιρινός κιμάς είναι πιο στεγνός από τον μοσχαρίσιο και θέλει περισσότερο ελαιόλαδο για να έρθει σε ισορροπία, σε αντίθεση με τοναρνίσιο, που δεν χρειάζεται καθόλου λάδι, αλλά περισσότερο ζύμωμα.

O κιμάς κοτόπουλου θέλει άλλη τεχνική. Διαφέρει στο πλάσιμο και στην υφή και χρειάζεται ?εκτός από το βρεγμένο ψωμί και προσθήκη τριμμένης φρυγανιάς. Θέλει πολύ καλό ζύμωμα και όταν πλάθουμε τα μπιφτέκια να αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο. Πρέπει να είναι τόσο ανάλαφρος και μαλακός που να αναρωτιόμαστε πώς θα τον ψήσουμε. Mόνο τότε θα είναι αφράτο το μπιφτέκι μας».

Το ψήσιμο έχει τους τρόπους του

Στον ατμό: Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα μπιφτέκια σε καλαθάκι για ψήσιμο στον ατμό. Σε 8 λεπτά έχουν γίνει αφράτα και ζουμερά.

μπιφτέκια ψήσιμο tips

Στο μπάρμπεκιου: Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Θα γίνουν πιο νόστιμα αν βάλουμε πάνω τους 1 δαφνόφυλλο όσο ψήνονται. Για να μην διαλυθούν στα κάρβουνα, τα κάνουμε όσο πιο απλά γίνεται, με σκέτο κιμά, λίγη soy sauce, κρεμμύδι, λίγο κέτσαπ και αλατοπίπερο. Θα βοηθήσει, επίσης, αν τα γυρίσουμε με σπάτουλα και όχι με λαβίδα. Tα λαδώνουμε πριν τα βάλουμε στη σχάρα, και αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα φάμε. Eτσι, αναδεικνύεται καλύτερα όλη τους η νοστιμιά.Στην κατσαρόλα: Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 3 φλιτζάνια νερό μαζί με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τον χυμό από 2 λεμόνια. Mόλις πάρει βράση, βάζουμε τα μπιφτέκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα ψήνουμε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Ετσι, τα μπιφτέκια θα γίνουν πιο αφράτα.Στο γκριλ: Θα χρειαστεί να ψήσουμε τα μπιφτέκια γύρω στα 8 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Στο τηγάνι: Τα μπιφτέκια θα βγουν πιο αφράτα και ζουμερά αν τα ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο στο μάτι της κουζίνας. Προσοχή: Zεσταίνουμε πολύ καλά το σκεύος και μόνο τότε βάζουμε μέσα τα μπιφτέκια.

Ενας άλλος ιδανικός τρόπος για να τα ψήσουμε είναι ο εξής: Σοτάρουμε τα μπιφτέκια κι από τις δύο πλευρές σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ταψί και τα μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8 λεπτά συνολικά.

Στον φούρνο: Ψήνουμε σε ταψάκι τα μπιφτέκια στους 200°C, καλυμμένα ώς τη μέση με νερό μέχρι να το απορροφήσουν εντελώς.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share