Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα με σιμιγδάλι σαν του ζαχαροπλαστείου

Θα ξετρελαθείτε με αυτή τη συνταγή!

6 Δεκεμβρίου 2021 10:31
Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα με σιμιγδάλι σαν του ζαχαροπλαστείου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Χριστούγεννα κοντεύουν, γι' αυτό αν δεν έχετε φτιάξει ακόμα μελομακάρονα... σηκωθείτε! Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια υπέροχη συνταγή για τραγανά, αλλά και μελωμένα μελομακάρονα με σιμιγδάλι που μοιάζουν με αυτά του ζαχαροπλαστείου. Εκτός όμως, από τα μελομακάρονα, δείτε εδώ συνταγή για πεντανόστιμη βασιλόπιτα.

Μελομακάρονα: Δείτε υλικά και εκτέλεση

Υλικά για περίπου 50 μελομακάρονα

  • 500 γραμμάρια (2 ποτήρια) ελαιόλαδο
  • 250 γραμμάρια (1 ποτήρι) ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250 γραμμάρια (1 ποτήρι) χυμό πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) κονιάκ
  • 150 γραμμάρια (1 ποτήρι) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

μελωμένα μελομακάρονα

Για το σιρόπι

  • 750 γραμμάρια (3 ποτήρια) νερό
  • 750 γραμμάρια (3 ποτήρια) ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) μέλι
  • μισό πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

  • Σε μία κατσαρόλα βαθιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μισό πορτοκάλι και την κανέλα για 10 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα. Σε ένα άλλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι για να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών το μπέικιν, τη σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά, για να μην ξεράσει το μείγμα το λάδι. Προσθέτοντας όλο το αλεύρι θα πρέπει να πάρουμε μία ζύμη μαλακή και υγρή, που όμως πλάθεται εύκολα.
  • Παίρνουμε κομματάκια ζύμης (βάρους περίπου 35 – 40 γραμμάρια) και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Τα βάζουμε πάνω σε μία σίτα και τα πιέζουμε ελαφρά. Σηκώνουμε το μελομακάρονα, “τυλίγοντας¨ απαλά τη ζύμη σαν ρολό. Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μελομακάρονα του ζαχαροπλαστείου έχουν μία γραμμή στο κάτω μέρος. Αυτή οφείλεται στην τεχνική που περιγράψαμε.
  • Τα βάζουμε ένα – ένα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω θέρμανση για ακριβώς 25- 27 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε όπως είναι καυτά από τον φούρνο και με τη βοήθεια μίας κουτάλας, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για ακριβώς μισό λεπτό. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Το σιρόπιασμα με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει πάντα!
  • Τα μελώνουμε, πασπαλίζουμε με καρύδι και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!

Πηγή: xrysessyntages

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share