Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανεύκολη ισπανική τορτίγια με καραμελωμένα κρεμμύδια

Η ισπανική εκδοχή της ομελέτας

17 Νοεμβρίου 2021 13:36
Πανεύκολη ισπανική τορτίγια με καραμελωμένα κρεμμύδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ισπανική εκδοχή της ομελέτας, με πατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια, είναι ιδανική για φαγητό στο σπίτι αλλά και στο γραφείο. Μην παραλείψετε να δείτε αυτό το video με το κόλπο που κάνει κάποιος με το αυγό και τη πατάτα.

Υλικά

  • 500γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες
  • 12 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 45γρ. ελαιόλαδο
  • 500γρ. κρεμμύδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 15γρ. ζάχαρη καστανή
  • 15γρ. κρέμα βαλσάμικου ή 30γρ. ξίδι βαλσάμικο

Εκτέλεση


Ετοιμάζετε πρώτα τα κρεμμύδια: Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν). Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζετε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύετε για 1 λεπτά, να λαδωθούν παντού καλά.

Αλατίζετε, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ρίχνετε την κρέμα βαλσάμικου. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά. Προσοχή, να μην καούν τα κρεμμύδια! Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνετε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι, ανακατεύετε και τα βγάζετε σε πιάτο.

Για την τορτίγια: Κόβετε τις πατάτες στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες περίπου 0.3-0.5 χιλιοστά. Σε τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. βάζετε όλο το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις πατάτες. Μαγειρεύετεε ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 5-6 λεπτά.


Σε μεγάλο μπολ σπάτε τα αβγά και μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις στραγγίζετε καλά και τις βάζετε στο μπολ. Προσθέτετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα απαλά, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίς να σπάσετε πολύ τις πατάτες. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά.

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι διαμέτρου 26-28 εκ. σε υψηλή θερμοκρασία και βάζετε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε όλο το μίγμα με τις πατάτες και τα αβγά και αφήνετε σε υψηλή θερμοκρασία για 1-1,5 λεπτό. Στη συνέχεια, κατεβάζετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη.

Τοποθετείτε ένα πιάτο μεγαλύτερης διαμέτρου από το τηγάνι πάνω από το τηγάνι, πιέζετε το πιάτο και με μια γρήγορη κίνηση αναποδογυρίζετε την ομελέτα στο πιάτο. Την επαναφέρετε στο τηγάνι, από την άλλη πλευρά αυτή τη φορά και ψήνετε για 2-3 λεπτά ακόμη.

Μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share