Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Πίτα του Βοσκού" : Μια γευστική και διαφορετική πίτα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Με πουρέ πατάτας και κιμά, απλά... θεϊκή

11 Νοεμβρίου 2021 13:13
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόκειται για μία χωριάτικη κιμαδόπιτα, διαφορετική από τις άλλες που γνωρίζουμε. Η πίτα του βοσκού με πουρέ πατάτας και κιμά σερβίρετε σαν κύριο φαγητό, ζεστό και φανταστικό τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.

Μπορεί στην Ελλάδα η λέξη πίτα να είναι συνυφασμένη με το απολαυστικό και τραγανό φύλλο, ωστόσο φαίνεται πως στην Ευρώπη η πιο διάσημη πίτα είναι εκείνη του βοσκού. Ονομάζεται εναλλακτικά και εξοχική πίτα και στην ουσία αποτελείται από μια πεντανόστιμη σάλτσα κιμά που μοιάζει εξαιρετικά με την μπολονέζ που ψήνεται στο φούρνο,σκεπασμένη από απολαυστικό πουρέ πατάτας.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή

Υλικά

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού (ή ζεστό νερό με κύβο βοδινού)
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης

Για τον πουρέ πατάτας:

  • 2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 225ml γάλα
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. τριμμένο καπνιστό μετσοβόνε
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσουν για περίπου 15’ λεπτά
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, το αλεύρι και τον πελτέ, δυναμώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τα λαχανικά για μερικά λεπτά, πριν επιστρέψουμε τον κιμά στο σκεύος
  • Σβήνουμε τον κιμά με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
  • Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει με ανοιχτό το σκεύος για 45’ λεπτά, ώσπου να δέσει η σάλτσα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ.
  • Βάζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν.
  • Στραγγίζουμε και λιώνουμε μαζί με το γάλα και το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το μετσοβόνε τριμμένο να λιώσει (κρατήστε 2-3 κουταλιές), το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Γυρίζουμε την σάλτσα κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε καλά.
  • Απλώνουμε από πάνω τον πουρέ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share