Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δεν έχετε δοκιμάσει καλύτερη τυρόπιτα - Θα σας θυμίσει την γιαγιά σας

Θα σας θυμίσει τα παιδικά σας χρόνια

11 Νοεμβρίου 2021 08:52
Δεν έχετε δοκιμάσει καλύτερη τυρόπιτα - Θα σας θυμίσει την γιαγιά σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πιο νόστιμη τυρόπιτα που έχω φάει ποτέ μου είναι χωρίς καμία αμφιβολία η τυρόπιτα της γιαγιάς μου. Πάντα αφράτη, φρέσκια και φτιαγμένη με πολύ πολύ αγάπη.

Εντοπίσαμε, λοιπόν, την καλύτερη συνταγή για τυρόπιτα που θυμίζει αυτή της γιαγιάς μας. Θυμίζει κάτι από τα παιδικά μας χρόνια και τις πιο ανέμελες στιγμές μας.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση


  • Για την τυρόπιτα της γιαγιάς με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
  • Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

Μυστικά για πετύχει η συνταγή σας

  • Πως θα γίνει αφράτο το φύλλο της τυρόπιτας της γιαγιάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε τυρόπιτα με το παραδοσιακό, χωριάτικο φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη. Το σπιτικό φύλλο έχει βέβαια την ύψιστη χάρη.
  • Για να βγει φουσκωτό κι αφράτο το έτοιμο φύλλο κρούστας, μπορείτε είτε να περιχύσετε την τυρόπιτα της γιαγιάς στο τέλος με ένα μείγμα γάλακτος-αυγών (χτυπώντας τα 3-4 αυγά που προορίζονταν για τη γέμιση με 500ml γάλα) είτε να την περιχύσετε με 1 κουτάκι σόδα (αναψυκτικό).
  • Η φέτα και τα αυγά στη γέμιση έχουν τον τρόπο τους. Δεν υπάρχει πιο …βαρετό και καμιά φορά ενοχλητικό γευστικό αποτέλεσμα από μια τυρόπιτα που εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα σκέτης, αλμυρής φέτας.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share