Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί.
Για το κέϊκ
Αλέθετουμε τα 100 γρ. φουντούκια σε σκόνη στο multi. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και σε ένα μπολ χτυπάμε σε πηχτή μαρέγκα τα ασπράδια με τη μια πρέζα αλάτι. Λιώνουμε τα κομματάκια κουβερτούρας σε μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα μας στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη Nutella μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το λικέρ, τα πολτοποιημένα σε σκόνη φουντούκια και έναν – έναν τους κρόκους αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά τη λιωμένη κουβερτούρα στη μαρέγκα αυγών ανακατεύοντας απαλά με μια ζαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Προσεκτικά σε 3 δόσεις ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα του κέϊκ ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ, κυκλικά από κάτω προς τα επάνω. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία και για τις 3 δόσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζουμε το κέϊκ από το φούρνο και το αφήνουμε στο ταψί για 10 λεπτά να σταθεί. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο
Βάζουμε τα αποφλοιωμένα φουντούκια σε ένα στεγνό τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και τα καβουρντίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
Σε μια κατσαρολίτσα με βαρύ πάτο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το λικέρ ή το πορτοκάλι και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μισοκρυώσει το γλάσο. Μεταφέρουμε προσεκτικά το κέϊκ από τη σχάρα που κρυώνει σε πιατέλα και το περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας, προσθέτοντας από πάνω τα καβουρντισμένα φουντούκια.