Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Crema catalana: Συνταγή για την αυθεντική ισπανική crème brûlée

Αυτές οι μικρές απολαύσεις της ζωής είναι που την κάνουν πιο όμορφη και γλυκιά

5 Νοεμβρίου 2021 14:57
Crema catalana: Συνταγή για την αυθεντική ισπανική crème brûlée
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα γλυκά με κρέμα είναι από τα αγαπημένα μας καθώς είναι ελαφριά, με απαλή γεύση και βελούδινη υφή. Ακόμη, είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους καθώς τα υλικά που χρειάζονται είναι λίγα και απλά.

Ψάχνοντας για πρωτότυπες συνταγές, πέσαμε πάνω σε μια απίθανη που μας τράβηξε την προσοχή. Πρόκειται για την crema catalana, που μας έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την Καταλονία, όπως μαρτυρά και το όνομά της.

Μοιάζει πολύ με την γνωστή μας crème brûlée, όμως γίνεται με γάλα και όχι με κρέμα γάλακτος όπως το γαλλικό επιδόρπιο. Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τη συνταγή για μια λαχταριστή crème brûlée

Είναι από τα πιο παλιά γλυκά στην Ισπανία και εμφανίζεται ήδη από τον Μεσαίωνα σε βιβλία μαγειρικής. Η συνταγή είναι εύκολη και γίνεται με απλά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι βελούδινο, γευστικό και θα ξετρελάνει τους πάντες.

κρέμα-1

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να το φτιάχνεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 λίτρο (4 ¼ της κούπας) γάλα
  • 40 γρ. (1/3 της κούπας) άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουρ)
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 1 στικ κανέλας
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 150 γρ. (¾ της κούπας) ζάχαρη + 50 γρ. (¼ της κούπας) για την κρούστα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς όμως να βράσει. Προσθέτουμε το στικ κανέλας και το ξύσμα λεμονιού.
  • Πριν έρθει σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 45 λεπτά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας μέχρι να εξαφανιστούν οι σβώλοι και η κρέμα να γίνει απαλή και μεταξένια.
  • Ρίχνουμε την κρέμα σε πήλινα μπολάκια. Καλύπτουμε με χαρτί ή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
  • Όταν η κρέμα κρυώσει και γίνει στερεή, βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και καίμε ή καραμελώνουμε μέχρι να γίνει χρυσοκαφέ χρώμα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share