Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα με σφολιάτα

Νοστιμότατη!

5 Νοεμβρίου 2021 07:58
Εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα με σφολιάτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, κατάλληλη για όλες τις ώρες. Στο πρωινό, στο σχολικό κολατσιό και απογευματινό σνάκ αφού πάει τέλεια με το απογευματινό μας καφέ.

Αυτή η γρήγορη πίτα μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο λεπτό. Έρχονται φίλοι απροειδοποίητα και δεν έχουμε κάτι να τους προσφέρουμε; Μια γρήγορη τυρόπιτα παρέα με μια κρύα μπύρα είναι ότι πρέπει για τις βραδιές με φίλους.

Ωστόσο το Athensmagazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις αφράτο κέικ με με ζαχαρούχο γάλα χωρίς βούτυρο!

Υλικά:

  • 1 πακέτο (2 φύλλα) σφολιάτα
  • 400 γρ φέτα, τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1/3 κουτ. γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • Σουσάμι

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το πακέτο και ξεδιπλώνουμε προσεκτικά τα φύλλα της σφολιάτας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψί.

Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέυουμε μαζί το αυγό, τη φέτα, το πιπέρι, το ελαιόλαδο. Αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας στο έτοιμο ταψί.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Βουρτσίζουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Χαράζουμε σε κομμάτια, ρίχνουμε το γάλα απο πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Απίστευτη τυρόπιτα με σταφίδες και κουκουνάρια

Συνταγή: Στις κάθε είδους πίτες, λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν αδυναμία πιστεύω. Στο τραπέζι μας υπάρχει μια πίτα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Για αυτό το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε νοστιμότατη τυρόπιτα σκεπαστή με σταφίδες και κουκουνάρια. Ενώ δοκιμάστε και την στριφτή τυρόπιτα με σόδα.

Θα χρειαστείτε...

Υλικά

Για την ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μαγιά σκόνη
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα και 50 γρ. νερό
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ξύδι

Για την γέμιση

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθος, δυόσμος, μάραθος, όποια προτιμάτε)
  • 3 κουταλιές κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο4 κουταλιές μαύρες σταφίδες
  • 500 γρ. φέτα
  • 400 γρ. κασέρι ή άλλο κίτρινο γλυκό τυρί
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • λίγο πιπέρι

Για την επιφάνεια

  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορος

Στην πράξη:

Ετοιμάζουμε την ζύμη

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο με την μαγιά.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι, την ζάχαρη και το ξύδι.
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το νερό, και τα ρίχνουμε και αυτά στο κέντρο.

Τέλος προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο λιωμένο.
Αρχίζουμε να δουλεύουμε την ζύμη με κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά μας, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, και να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη και λεία.
Εδώ η συνταγή έλεγε ότι αυτό το κάνουμε για 10 λεπτά συνέχεια, εγώ για 5 λεπτά το έκανα και πολύ μου ήταν, ως γνωστόν δεν είμαι και καμία φαν του ζυμώματος. Μια χαρά μου έγινε η ζύμη πάντως και με το 5λεπτο ζύμωμα.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 40 λεπτά.

Απίστευτη τυρόπιτα με σταφίδες και κουκουνάρια

Ετοιμάζουμε την γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά τριμμένα, λίγο πιπεράκι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.

Συναρμολόγηση

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο, μεγαλύτερο από το πυρέξ ή ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε (εγώ χρησιμοποίησα ένα μεγάλο πυρέξ)
Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί μας. Θα πρέπει οι άκρες του φύλλου να κρέμονται έξω από το ταψί.
Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την γέμιση.
Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, το οποίο το έχουμε ανοίξει σε φύλλο με τον πλάστη, σε διαστάσεις ίσες με την επιφάνεια του ταψιού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου.

Ετοιμάζουμε το γιαουρτόκομμα

Χτυπάμε σε ένα μπολάκι πολύ καλά το γιαούρτι με τους κρόκους των αυγών. Το απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας και το αλείφουμε με ένα πινέλο.
Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 45-50 λεπτά.
Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, σκεπάζουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο (σ’ εμένα δεν χρειάστηκε).
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, και αφού κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια εκεί που την έχουμε χαράξει, και απολαμβάνουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share