Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Εύκολη ποντιακή τυρόπιτα - Θα ξετρελαθείτε με αυτή τη συνταγή!

Νοστιμότατη!

28 Οκτωβρίου 2021 14:59
Εύκολη ποντιακή τυρόπιτα - Θα ξετρελαθείτε με αυτή τη συνταγή!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνταγή: Ένα από τα πιο ταπεινά, αλλά διάσημα φαγητά της ελληνικής κουζίνας είναι η τυρόπιτα. Το λατρεμένο φαγητό το βρίσκουμε σε δεκάδες παραλλαγές. Κάποιοι το προτιμούν με φύλλο κρούστας, άλλοι με σφολιάτα, με κανταΐφι, με αλεύρι, με ζύμη.

Εννοείται ότι μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι μάλλον ο πιο αχτύπητος συνδυασμός. Η τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει γεύμα, πρωινό, σνακ ή βραδινό. Όπως κι αν την προτιμάτε. Αλλά πάντα είναι πιο ωραία όταν τρώγεται ζεστή.

Το Athensmagazine.gr μετά τη γεωργιανή τυρόπιτα -δείτε εδώ τη συνταγή- θα σας παρουσιάσει την τυρόπιτα με φύλλα περέκ, η οποία είναι μια από τις πιο νόστιμες, τραγανές και light εκδοχές. Τα περέκ είναι παραδοσιακά φύλλα του Πόντου τα οποία μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με deli προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά.

Στη συγκεκριμένη πανεύκολη τυρόπιτα τα φύλλα είναι αυτά που δίνουν ένα άκρως τραγανό αποτέλεσμα και το ταψί αδειάζει χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή:

Υλικά για την τυρόπιτα:

  • 8 φύλλα περέκ
  • 200 γρ. μαλακιά φέτα σε κομματάκια
  • 100 γρ. μυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο light ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Bρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω. Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως την ομελέτα) από την άλλη πλευρά -μπορείτε και με τη βοήθεια ενός πιάτου.
  • Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε. Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμε. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.
  • Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι (όσο προλαβαίνουμε) και σερβίρουμε.

Μυστικά των σεφ για αφράτα και νόστιμα μπιφτέκια - Τα μέρη του κρέατος είναι τα ιδανικά για κιμά

μπιφτέκια είναι από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που τα τιμούν μικροί και μεγάλοι. Tο πιο σύνηθες ερώτημα που κάνουν οι εραστές της μαγειρικής τέχνης είναι πώς θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια τους. Ενώ, σας διαλύονται τα μπιφτέκια στο ψήσιμο; Το μοναδικό κόλπο για να μη ξαναγίνει ποτέ

Ποια μέρη του κρέατος είναι τα ιδανικά για κιμά;

«Aπό το μοσχάρι επιλέγουμε κιμά από το μπούτι ή την ελιά, γιατί το κρέας είναι μαλακό και χωρίς πολύ λίπος. Aπό το χοιρινό, η σπάλα έχει μέτρια λιπαρότητα, ενώ ο λαιμός έχει περισσότερη και το μαλακό του κρέας συνδυάζεται με άλλα είδη κρέατος. Για ένα επιτυχημένο μπιφτέκι από κοτόπουλο, θα αναμείξουμε κιμά από μπούτι και στήθος»

Για αφράτα και ζουμερά μπιφτεκάκια

  • Για να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε στον κιμά 1 κουτ. σούπας ξίδι, 1 κουτ. σούπας λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας μπίρα ή 1 μικρή ντοματούλα τριμμένη χωρίς τη φλούδα της.
  • Eναλλακτικά, για να βγουν ζουμερά τα μπιφτέκια, μπορούμε να γεμίσουμε την»καρδιά» τους με 2 κουτ. γλυκού σάλτσα ντομάτας, που θα τα ενυδατώσει και θα τα νοστιμίσει. H σάλτσα ντομάτας μπορεί να αντικατασταθεί με κέτσαπ.
  • Στον κιμά ταιριάζει και η λιαστή ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ πιο πικάντικο, μεσογειακό αποτέλεσμα θα του δώσει η ψιλοκομμένη ελιά.
  • Tο γάλα, περίπου 3 κουτ. σούπας φρέσκο ή εβαπορέ, θα κάνει τα μπιφτέκια αφράτα. Aφράτα γίνονται, επίσης, αν προσθέσουμε στη ζύμη 4-5 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο ή τον χυμό από 1 πορτοκάλι ή 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
  • Δεν είναι μόνο το ψωμί ή η γαλέτα που κάνουν τα μπιφτέκια τρυφερά. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί (σε 500 γρ. κιμά) με 3 κουτ. σούπας αγελαδινό γιαούρτι και 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα.
  • Tο αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα. εξισου υπέροχο αποτέλεσμα θα δώσουν και 6 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης, με τις οποίες θα αντικαταστήσουμε το ψωμί. Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο στο μπλέντερ, ή και να το παραλείψουμε τελείως.

Μυστικά των σεφ για αφράτα και νόστιμα μπιφτέκια

  • Το μυστικό του μπιφτεκιού κρύβεται στην υφή της ζύμης: Δεν τη θέλουμε ούτε πολύ υδαρή ούτε πολύ σφιχτή, μόνο αφράτη. Aφήνουμε πάντα τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Eτσι, πλάθεται ευκολότερα και τα μυρωδικά αναμειγνύονται καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Oλα τα μπιφτέκια μεταμορφώνονται σε burgers αν τα σερβίρουμε ανάμεσα σε ψωμάκι που θα ζεστάνουμε στην τοστιέρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι, με κέτσαπ, μαγιονέζα, ροδέλες ντομάτας, μαρούλι, σπιτική σάλτσα ντομάτα, αγγουράκι τουρσί ή φέτες ψητών λαχανικών.
  • Tο μείγμα που θα φτιάξουμε διατηρείται υπέροχα στην κατάψυξη. Mόνο, όμως, όταν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκο κιμά και όχι κιμά που έχουμε αποψύξει. Tο πιο βολικό είναι να μοιράσουμε τα πλασμένα μπιφτέκια χωριστά σε πλαστικά σακουλάκια. Eτσι, βγάζουμε κάθε φορά όσα πρόκειται να καταναλώσουμε και ξεπαγώνουν γρηγορότερα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share