Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021

Κρατσανιστή τυρόπιτα: Το μυστικό βρίσκεται στη σόδα

Λαχταριστή συνταγή!

25 Οκτωβρίου 2021 12:02
Κρατσανιστή τυρόπιτα: Το μυστικό βρίσκεται στη σόδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστή και... κρατσανιστή τυρόπιτα, με λίγα μόνο υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, αν θέλετε να φτιάξετε κάτι άλλο, δείτε εδώ μια συνταγή για τυροκροκέτες express.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • Λίγο αλάτι
  • 330 γρ. σόδα ανθρακικό νερό
  • 150 γρ. βούτυρο
  • Λίγη ζάχαρη

Κρατσανιστή τυρόπιτα - Το μυστικό βρίσκεται στη σόδα

Γέμιση

  • 500 γρ. Φέτα
  • 300 γρ. Διάφορα κίτρινα τριμμένα τυριά
  • Λίγο ρίγανη
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα μας τα στερεά υλικά το αλεύρι την ζάχαρη το αλάτι και σταδιακά ανακατεύοντας με το χέρι προσθέτουμε τη σόδα μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να ηρεμήσει.
  • Ύστερα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο διαμέτρου 40 με 50 εκ., παίρνουμε το βούτυρο μας και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Έτσι όπως είναι το φύλλο μας στρογγυλό το χαράζουμε κάνοντας ένα κύκλο μικρότερο στην μέση και γύρω γύρω σαν πέταλα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο πάνω στον κύκλο.
  • Κόβουμε στα δύο ένα μικρότερο στρογγυλό κομμάτι και ένα μεγαλύτερο. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ, με τα δάχτυλα σπάμε τη φέτα ανακατεύουμε με τα κίτρινα τυριά, το μαύρο πιπέρι λίγη ρίγανη και το αυγό. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε το καλό μας ταψί για πίτα το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε. Παίρνουμε το μεγάλο μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε 2 πόντους μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού το στρώνουμε μέσα στο ταψί βάζουμε την γέμιση, ανοίγουμε την μικρότερη μπάλα ζύμης να στρώσουμε από πάνω, ενώνουμε τις άκρες χαράζουμε την πίτα ελαφρώς και από πάνω με απαλές κινήσεις απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °c βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Καλή όρεξη!

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share