Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021

Γλυκό κουταλιού ντοματάκι με υπέροχο χρώμα!

Καταπληκτικό!

22 Οκτωβρίου 2021 12:58
Γλυκό κουταλιού ντοματάκι με υπέροχο χρώμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να φαίνεται παράξενο η ντομάτα να γίνεται γλυκό αλλά συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το σημαντικό είναι να βρω μικρά, σφιχτά ντοματάκια (πομοντόρια) χωρίς πολλά σπόρια. Δείτε πως μπορείτε να τα φτιάξετε ως γλυκό του κουταλιού!

Ωστόσο χρησιμοποιείτε άγουρες ντομάτες στη σαλάτα σας; Σταματήστε το αμέσως!

Υλικά

  • 5 κιλά ντοματάκια,
  • 4 κιλά ζάχαρη,
  • 0,5 κιλό ζλυκόζη,
  • 1 λίτρο νερό,
  • μισό κουταλάκι ξινό σε σκόνη,
  • 5 βανίλιες,
  • ένα κλωνάρι φύλλα αρμπαρόριζας.

Εκτέλεση

Σε ένα δοχείο βάζουμε τα ντοματάκια τα οποία έχουμε ξελπύνει και τα ζεματάμε για 15-20 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφαιρούμε προσεκτικά με μυτερό μαχαίρι το μπροστινό τους μέρος ανοίγοντας μια μικρή τρύπα.

Ξεφλουδίσουμε τα ντοματάκια και τα πιέζουμε ελαφρά να βγουν τα σποράκια και τα υγρά τους. Συνολικά θα μας μείνουν σε βάρος το μισό από το αρχικό (2,5 κιλά και μπορεί και λιγότερο). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 2 κιλά ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, το ξινό και τα βράζουμε.

Με την έναρξη του βρασμού προσθέτουμε τα ντοματάκια και τα άλλα 2 κιλά ζάχαρης, τη γλυκόζη, τα φύλλα αρμπαρόριζας, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 – 40 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα ντοματάκια να κρυώσουν τελείως, για να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα ξαναβράζουμε μέχρι να μας δέσει το σιρόπι, αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, αν είναι πολύ δεμένο ελάχιστο νερό. Εξαρτάται η πυκνότητα του σιροπιού από τα υγρά που θα μείνουν στα ντοματάκια.

Αποθηκεύουμε πάντα ζεστό το γλυκό σε γυάλινα βάζα, χρησιμοποιώντας καινούργια καπάκια και σφίγγοντας σφιχτά. Τοποθετούμε πάντα τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Στο σερβίρισμά τους αν θέλουμε τοποθετούμε ένα αμύγδαλο σε κάθε ντοματάκι…

Πηγή: xrysessyntages.gr

Αυγά με ντομάτες και φέτα - H συνταγή για “Καγιανά” ή “Στραπατσάδα” που θυμίσει εποχές της γιαγιάς μας

Αυγά με ντομάτες και φέτα! Μια συνταγή για “Καγιανά” ή “Στραπατσάδα” που θυμίσει τις παλιές εποχές της γιαγιάς μας. Νόστιμο, εύκολο και γρήγορο φαγητό που μπορείτε να το απολαύσετε και ως πρωϊνό και γεύμα και δείπνο. Παράλληλα, δείτε χρήσιμα tips για να μαγειρέψετε σωστά τα βραστά αυγά.

Υλικά:

  • 6 αυγά, χτυπημένα
  • 5-6 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 150-200 γρ.τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • λίγο δυόσμος ή βασιλικός
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • πάπρικα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αυγά με ντομάτες και φέτα

Εκτέλεση:

  1. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες (οι ντομάτες ξεφλουδίζονται εύκολα αν τις βυθίσετε για μερικά δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει) και τις κόβετε σε κομματάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ρίχντετε τις πιπεριές (προαιρετικά) και τις σωτάρετε για 2 λ να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι (προσοχή στο αλάτι ανάλογα με τη φέτα που θα χρησιμοποιήσετε) και πιπέρι και ανακατεύετε. Μόλις η σάλτσα ντομάτας αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να εξατμισθούν τα περισσότερα από τα υγρά της.
  3. Χτυπάτε τα αυγά και θρυμματίζετε τη φέτα με τα χέρια. Ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά τη φέτα (προαιρετικά) και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να ενσωματωθούν. Μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
  4. Λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά πασπαλίζετε με την ξερή ρίγανη, το ψιλοκομμένο δυόσμο (ή βασιλικό) και τη πάπρικα. Σερβίρετε γαρνίροντας με λίγη φέτα θρυμματισμένη και τη συνοδεύετε με φρέσκο, ζεστό ψωμί.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τη φέτα και να τη φτιάξετε μόνο με αυγά και ντομάτα. Η πιπεριά είναι προαιρετική αλλά θα δώσει στη στραπατσάδα σας μια υπέροχη, ιδιαίτερη γεύση.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share